Opština Rogatica na sve načine pokušava da zaustavi “bijelu kugu”: Male HE podebljale pronatalitetne naknade

Sreten Mitrović
Opština Rogatica na sve načine pokušava da zaustavi “bijelu kugu”: Male HE podebljale pronatalitetne naknade

ROGATICA - Zahvaljujući naknadama koje idu u budžet Rogatice od novih malih hidroelektrana na području opštine ove godine biće izdvojeno više novca za pronatalitetne mjere, čime opštinska uprava nastoji da stane u kraj bijeloj kugi.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine odlučeno je da će za te namjene u 2022. godini biti utrošeno 300.000 maraka. Tako će svako novorođenče biti izdvojeno 1.000 maraka, dok će za liječenje steriliteta bračni parovi dobiti do 3.000 za neograničen broj pokušaja. Do sada je za te namjene izdvajano do 1.500 maraka, ali najviše za tri pokušaja. Za stipendije đaka i studenata namijenjeno je 190.000 maraka. To je iznos koji je izdvojen i prošle godine, a u kojoj je stipendije od po do tada rekordnih 120 maraka tokom deset mjeseci dobijalo 195 stipendista.

Kolike će stipendije biti ove godine u prvom redu zavisiće od broja prijavljenih na konkurs koji je nedavno objavljen, ali će najvjerovatnije, ocjena je nadležnih u Opštinskoj upravi, biti na nivou prethodne godine i po broju i po visini stipendija, po cijenu da se kroz rebalans budžeta “namakne” još koja marka.

Sredstva za stipendije, nagrađivanje novorođenčadi i liječenja steriliteta obezbijeđena su iz naknade za korišćenje elektroenergetskih objekata. Riječ je o novoj maloj HE Mesići “Elektrodistribucije” Pale, koja je u penziju poslala staru HE “Slaviša Vajner Čiča”. Tu su i nove male hidoelektrane “Sastavci” i “Dub”, koje su locirane na području Rogatice i uveliko proizvode električnu energiju koristeći združene vode Rakitnice i Prače.

Predsjednik opštinskog Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Napredak” Siniša Perković ističe da je svaka mjera s ciljem povećanja broja djece dobrodošla.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da se iz godine u godinu povećava broj članova našeg udruženja. Samo u prošloj godini došlo ih je pet-šest i sada nas ima 99, a možda i 100, jer nismo još “zaključili” prošlu godinu - rekao je Perković, koji je otac pet sinova.

Dok se ne realizuje inicijativa na republičkom nivou da majke sa četvoro i više djece dobijaju novčanu naknadu, prema mišljenju Perkovića, opština bi trebalo da načini korake kada je riječ o tom pitanju.

- Primjera radi, u Palama već isplaćuju po 120 maraka svakoj majci sa više od četvoro djece. To bi bio pravi potez i sigurno bi se rađalo više beba. Što se tiče rogatičkih prilika, a možda i šire, sa više od 1.000 maraka trebalo bi “nagrađivati” četvrto, peto i svako sljedeće novorođenče. Takođe djeca iz višečlanih porodica trebalo bi da imaju prioritet kod stipendiranja, zapošljavanja i slično. Bio bi to veliki stimulans da se bračni parovi lakše odlučuju na veći broj djece - naglasio je Perković.

Umrli

I dok se u Opštinskoj upravi Rogatica iz godine u godinu bore da uvođenjem novih i unapređenjem starih mjera da povećaju natalitet, broj umrlih stalno se povećava posebno u odnosu na broj novorođenih, kojih je lani bilo 97.

Prema riječima sekretara Udruženja penzionera, koje okuplja oko 2.000 registrovanih članova Milorada Mališića samo u toku prošle godine umrlo je 137 korisnika, što je za 29 više nego 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana