Општина Рогатица на све начине покушава да заустави “бијелу кугу”: Мале ХЕ подебљале пронаталитетне накнаде

Сретен Митровић
Општина Рогатица на све начине покушава да заустави “бијелу кугу”: Мале ХЕ подебљале пронаталитетне накнаде

РОГАТИЦА - Захваљујући накнадама које иду у буџет Рогатице од нових малих хидроелектрана на подручју општине ове године биће издвојено више новца за пронаталитетне мјере, чиме општинска управа настоји да стане у крај бијелој куги.

На посљедњој сједници Скупштине општине одлучено је да ће за те намјене у 2022. години бити утрошено 300.000 марака. Тако ће свако новорођенче бити издвојено 1.000 марака, док ће за лијечење стерилитета брачни парови добити до 3.000 за неограничен број покушаја. До сада је за те намјене издвајано до 1.500 марака, али највише за три покушаја. За стипендије ђака и студената намијењено је 190.000 марака. То је износ који је издвојен и прошле године, а у којој је стипендије од по до тада рекордних 120 марака током десет мјесеци добијало 195 стипендиста.

Колике ће стипендије бити ове године у првом реду зависиће од броја пријављених на конкурс који је недавно објављен, али ће највјероватније, оцјена је надлежних у Општинској управи, бити на нивоу претходне године и по броју и по висини стипендија, по цијену да се кроз ребаланс буџета “намакне” још која марка.

Средства за стипендије, награђивање новорођенчади и лијечења стерилитета обезбијеђена су из накнаде за коришћење електроенергетских објеката. Ријеч је о новој малој ХЕ Месићи “Електродистрибуције” Пале, која је у пензију послала стару ХЕ “Славиша Вајнер Чича”. Ту су и нове мале хидоелектране “Саставци” и “Дуб”, које су лоциране на подручју Рогатице и увелико производе електричну енергију користећи здружене воде Ракитнице и Праче.

Предсједник општинског Удружења породица са четворо и више дјеце “Напредак” Синиша Перковић истиче да је свака мјера с циљем повећања броја дјеце добродошла.

- Са задовољством могу рећи да се из године у годину повећава број чланова нашег удружења. Само у прошлој години дошло их је пет-шест и сада нас има 99, а можда и 100, јер нисмо још “закључили” прошлу годину - рекао је Перковић, који је отац пет синова.

Док се не реализује иницијатива на републичком нивоу да мајке са четворо и више дјеце добијају новчану накнаду, према мишљењу Перковића, општина би требало да начини кораке када је ријеч о том питању.

- Примјера ради, у Палама већ исплаћују по 120 марака свакој мајци са више од четворо дјеце. То би био прави потез и сигурно би се рађало више беба. Што се тиче рогатичких прилика, а можда и шире, са више од 1.000 марака требало би “награђивати” четврто, пето и свако сљедеће новорођенче. Такође дјеца из вишечланих породица требало би да имају приоритет код стипендирања, запошљавања и слично. Био би то велики стимуланс да се брачни парови лакше одлучују на већи број дјеце - нагласио је Перковић.

Умрли

И док се у Општинској управи Рогатица из године у годину боре да увођењем нових и унапређењем старих мјера да повећају наталитет, број умрлих стално се повећава посебно у односу на број новорођених, којих је лани било 97.

Према ријечима секретара Удружења пензионера, које окупља око 2.000 регистрованих чланова Милорада Малишића само у току прошле године умрло је 137 корисника, што је за 29 више него 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана