Određen prostor za proširenje groblja Vraca

Srna
Određen prostor za proširenje groblja Vraca

Istočno Novo Sarajevo - Opština Istočno Novo Sarajevo odredila je prostor za dalje proširenje groblja Vraca, ali je potrebno da se privede namjeni jer je obrastao visokim šibljem, izjavila je Srni direktor Komunalnog preduzeća za pogrebnu djelatnost “Sveti Marko” Branka Obućina.

Ističući da je prioritet preduzeća da blagovremeno obezbijedi nove parcele, Obućina je navela da je uz subvenciju opštine i vlastitim sredstvima ove godine pripremljen teren za oko 300 grobnih mjesta, od čega je za jedan dio izvršeno i betoniranje parcele, dok je nakon zime planiran nastavak radova.

“Potrebno je raditi i na unutrašnjem uređenju grobalja, poboljšanju kvaliteta usluga, obnavljanju voznog parka u skladu sa mogućnostima, te obezbijediti ono što je neophodno za normalno funkcionisanje”, rekla je Obućina.

Ona je navela da ovo preduzeće, čiji je vlasnik i osnivač opština Istočno Novo Sarajevo, osim gradskim grobljem Vraca, održava i upravlja vojničkim dijelom groblja Vranješ u opštini Istočno Novo Sarajevo, te grobljima Crkvice i Kasindo u opštini Istočna Ilidža.

“žSveti Markož obavlja sahrane i na drugim grobljima na zahtjev porodice, ukoliko njima ne upravlja drugo preduzeće”, rekla je Obućina.

Napominjući da duži niz godina nije bilo promjena cijena usluga ovog preduzeća, Obućina je istakla da se za rezervaciju grobnih mjesta odlučuje određen broj ljudi, a cijene su 748 KM za jedno, te 1.440 KM za duplo grobno mjesto, u šta je uračunato pet godina takse za održavanje groblja, kao i izrada betonskih staza i okvira.

“Postoje problemi sa plaćanjem godišnje takse, a najvećim dijelom se to odnosi na period za koji preduzeće nije imalo odgovarajuću evidenciju o nasljednicima sahranjenih lica, zbog raseljavanja stanovništva, neinformisanosti ljudi i slično”, istakla je Obućina.

Ona je dodala da je za 2018. godinu oko 630 lica sprovedeno kroz knjige umrlih, a oko 200 sahrana je obavljeno u Gradskom groblju Vraca.

“U ovoj godini je do sada evidentirano 560 umrlih, a sahranjeno je 182 u Gradskom groblju Vraca. Za određeni broj preminulih lica, preduzeće izvrši sahranu na drugim grobljima ili posmrtne ostatke preuzmu iz mrtvačnice druga pogrebna preduzeća na zahtjev porodice”, pojasnila je Obućina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana