Objavljena knjiga o svešteniku Vukašinu Sirovini: Zapisi o Krnjinu sačuvani od zaborava

S. K.
Objavljena knjiga o svešteniku Vukašinu Sirovini: Zapisi o Krnjinu sačuvani od zaborava

BANjALUKA - Knjiga "Vukašin Sirovina (1900-1942), biografija, etnografski i istorijski članci", koju su priredili Damir Kljajić i Goran Legenović, objavljena je izdanju Istraživačkog centra (IC) "Iskon" iz Banjaluke gdje ističu da je ona objedinila sve članke nekadašnjeg sveštenika Srpske pravoslavne crkve, Mostarca koji je službovao u dobojskom selu Velika Bukovica.

U prvom dijelu knjige su informacije o njegovom životu - o porodici, prosvjetnom i kulturnom radu u Velikoj Bukovici te progonu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

- Sveštenik Sirovina pisao je o mnogim etnografskim i istorijskim temama, o običajima - koledavcima, krsnom imenu i kurbanu te o narodnoj nošnji, manastiru Detlak, Doboju. Najviše njegovih tekstova odnosi na Krnjin, odnosno oblast između rijeka Ukrine, Bosne i Usore. Sirovina je među rijetkima koji su istraživali ovaj kraj, pa su između ostalog i zbog toga njegovi tekstovi, i pored određenih nedostataka, zanimljivi i značajni i danas - istakli su priređivači.

Recenzent knjige Slobodan Nagradić, naveo je da je „prije svega, vrijednost ove publikacije u tome što je to prva knjiga koja je u cjelini posvećena elaboraciji nekolikih tema koje se odnose na jedan manji dio srednje Bosne, a to je Krnjin.

Sadašnji sveštenik iz Velike Bukovice Čedo Jokić u predgovoru knjige naveo je da je „pred čitaocem jedan markantan primjer srpskog sveštenika iz perioda Kraljevine.

- Tako vidimo da je otac Vukašin, pored onog osnovnog ali i najvažnijeg - a to je sveštenosluženje, bio i vjeroučitelj, pisac i istraživač, oficir i vojni sveštenik, čak i političar – istakao je Jokić.

Nada Banjanin Đuričić i Sandra Vučković, unuke sveštenika Vukašine Sirovine pomogle su prikupljanju građe za ovu knjigu. Banjanin Đuričić, koja je i autor teksta u ovoj knjizi, pod nazivom Umjesto pogovora: „Muškatle mog detinjstva", istakla je da je ovom prilikom saznala mnoge nove informacije o svojoj porodici.

- Čitam, čudim se i radujem se. Nisam znala da je moj deda bio angažovan na obnovi i izgradnji, ne samo crkvenih objekata, već i škola, grobalja, čak i voćnjaka – da nije bio samo ugledni sveštenik, već filantrop i pravi aktivista, svesni savesni građanin koji čini humana dela u pravcu opšteg dobra; da je poštovao različitost, podsticao interkulturalnost – naglasila je Banjanin Đuričić.

Sredstva za štampanje knjige obezbijedio je Republički sekretarijat za vjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana