Obilježen vijek crkve u Krnićima

Srna
Foto: Srna

SKELANI - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je u prisustvu nekoliko desetina vjernika služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave i stotinu godina postojanja Crkve Svetog proroka Ilije u Krnićima kod Skelana u srebreničkoj opštini.

Kao i u Drugom svjetskom ratu i u posljednjem ratu u BiH crkva u Krnićima bila je oskrnavljena, ali je ona obnovljena i danas osveštana - iako se još niko nije vratio da živi u ovom poharanom i uništenom selu.

Vjernici iz Krnića, koji su prije rata odselili iz ovog sela u Srbiju i oni koji su u posljednjem ratu izbjegli, smogli su snage i sredstava da obnove bogomolju.

Mitropolit Hrizostom čestitao je vjernom narodu Krnića za odanost svojoj crkvi, vjernosti i volji koju su pokazali obnavljajući ovaj sveti hram i pozvao ih da se vraćaju u svoje selo, da uređuju, obnavljaju i oživljavaju imanja i povrate život u ovaj živopisni kraj.

On je istakao da je područje Srebrenice vijekovima važilo kao duhovni izvor pravoslavlja u kojem je živjelo vjerno pravoslavno stanovništvo i poznato je po velikom broju crkava i manastira još iz ranohrišćanskog i srednjovjekovnog perioda.

Mitropolit Hrizostom je istakao da su u ratovima i bunama bogomolje rušene i spaljivane, ali su ostale legende i toponimi crkvište i crkvina na više mjesta u ovoj opštini, koja ukazuju da su tu nekada bile crkve.

Na jednom od tih crkvišta, na brdu Borovac iznad sela Orahovica, 2016. godine su otkriveni ostaci ranohrišćanske crkve iz šestog vijeka.

To arheološko nalazište kasnije je uređeno, konzervirano i natkriveno, odnosno zaštićeno od klimatskih uticaja, uz nadzor i prema uputstvima stručnjaka i juče je osveštano zvono i služena prva Sveta arhijerejska liturgija na tom uređenom crkvištu, uz prisustvo velikog broja vjernika.

Mitropolit Hrizostom najavio je da će se u budućem periodu raditi na istraživanjima i otkrivanju ostataka ranohrišćanskih i srednjovjekovnih crkvi na srebreničkom području koje najbolje oslikavaju njen identitet i kontinuitet egzistiranja pravoslavlja i života srpskog življa na ovom prostoru koji je i u najtežim uslovima gradio i skrivao svoje bogomolje u brdima i šumama ovog kraja i odolijevao raznim porobljivačima i progoniteljima pravoslavlja.

Nakon bogosluženja i izbora crkvenog kuma, litija je obišla oko hrama, a potom je uslijedio zajednički ručak koji su pripremili raseljeni stanovnici Krnića, kao i narodno veselje.

Ovo srpsko selo napale su muslimanske jedinice iz Srebrenice i okolnih sela i spalile 5. jula 1992. godine u popodnevnim časovima. Tog dana ubijeno je 17, od ukupno 24 poginulih mještana ovog sela u posljednjem ratu, a svih 17 ubijenih bili su civili.

Između ostalih, ubijen je sveštenik Boban Lazarević dok je obavljao vjerski obred, zatim stari penzionisani učitelj Vaso Parača, direktor škole Rade Trimanović, a među žrtvama je bilo šest žena.

Za ovaj zločin nikada niko nije odgovarao.

Selo još nije obnovljeno niti se neko od predratnih stanovnika vratio da tu živi, ali su mještani obnovili hram oko kojeg se okupljaju na dan obilježavanja stradanja sela i na Ilindan, kada je crkvena slava koju obilježavaju uprkos tome što su svi stanovnici sela još raseljeni i u izbjeglištvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana