Naučnoistraživački rad najbolji na internacionalnoj konferenciji

Srna
Foto: Srna

DOBOJ- Naučnoistraživački rad nastao u saradnji Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada proglašen je za najbolji u sekciji multidisciplinarnost i optimizacija, na onlajn Internacionalnoj konferenciji “Najnoviji trendovi u inženjerstvu i tehnologiji”, čiji je domaćin bila Indija.

Naslov rada je “Novi integrisani grubi Svara-Markos model za rangiranje mjernih sekcija puta radi davanja prioriteta dionicama visokog rizika”.

Projekat je nastao kao rezultat saradnje dvije katedre Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu - Katedre za transportno inženjerstvo i Katedre za drumski saobraćaj i transport, te Katedre za tehnologije transportno-logističkih sistema Departmana za saobraćaj, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Član projektnog tima i profesor na Saobraćajnom fakultetu u Doboju Marko Subotić rekao je Srni da je nagrađeni rad jedan od rezultata nacionalnog naučnoistraživačkog projekta “Uticaj geometrijskih elemenata dvotračnih puteva u modelima analize saobraćajnog rizika”, koji je sufinansiralo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

On je naveo da su razvili modele za procjenu najrizičnijih dionica sa aspekta nekoliko uticajnih faktora.

“Prosečni godišnji dnevni saobraćaj, četiri vrste saobraćajnih nezgoda - sa poginulim, materijalnom štetom, teže i lakše povređenim. Uzdužni nagib kao značajni uticajni faktor, te broj pristupnih tačaka”, izjavio je Subotić i najavio za narednu publikaciju analizu kako geometrijski elementi puta utiču na brzinu, s obzirom na to da je naprilagođena brzina jedan od osnovnih uzročnika saobraćajnih nezgoda.

Prema njegovim riječima, modeli su formirani za procjenu saobraćajnog rizika na dionicama dvotračnih puteva, uglavnom u BiH, a prije svega u Republici Srpskoj.

“Prema kriterijumima koje smo uneli, dobili smo na određenim mernim sekcijama neka rizična mesta, a Rudanka-Doboj se pokazala kao jako kritična deonica. I kada uzmete deskriptivnu statistiku koju dobijate od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, primetićete da na toj deonici ima mnogo poginulih lica i pričinjene matrijalne štete”, istakao je Subotić.

On je naveo da su na osnovu ovog projekta publikovana tri rada na SCI listi u kategorijama R21,R22 i R23, jedan rad objavljen u nacionalnom časopisu indeksiranom u SKOPUS-u, plenarni rad na međunarodnoj konferenciji R31, te odbranjeni master rad.

Konferencija je održana od 18. do 20. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana