Научноистраживачки рад најбољи на интернационалној конференцији

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Научноистраживачки рад настао у сарадњи Саобраћајног факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Факултета техничких наука из Новог Сада проглашен је за најбољи у секцији мултидисциплинарност и оптимизација, на онлајн Интернационалној конференцији “Најновији трендови у инжењерству и технологији”, чији је домаћин била Индија.

Наслов рада је “Нови интегрисани груби Свара-Маркос модел за рангирање мјерних секција пута ради давања приоритета дионицама високог ризика”.

Пројекат је настао као резултат сарадње двије катедре Саобраћајног факултета Универзитета у Источном Сарајеву - Катедре за транспортно инжењерство и Катедре за друмски саобраћај и транспорт, те Катедре за технологије транспортно-логистичких система Департмана за саобраћај, Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Члан пројектног тима и професор на Саобраћајном факултету у Добоју Марко Суботић рекао је Срни да је награђени рад један од резултата националног научноистраживачког пројекта “Утицај геометријских елемената двотрачних путева у моделима анализе саобраћајног ризика”, који је суфинансирало Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Он је навео да су развили моделе за процјену најризичнијих дионица са аспекта неколико утицајних фактора.

“Просечни годишњи дневни саобраћај, четири врсте саобраћајних незгода - са погинулим, материјалном штетом, теже и лакше повређеним. Уздужни нагиб као значајни утицајни фактор, те број приступних тачака”, изјавио је Суботић и најавио за наредну публикацију анализу како геометријски елементи пута утичу на брзину, с обзиром на то да је наприлагођена брзина један од основних узрочника саобраћајних незгода.

Према његовим ријечима, модели су формирани за процјену саобраћајног ризика на дионицама двотрачних путева, углавном у БиХ, а прије свега у Републици Српској.

“Према критеријумима које смо унели, добили смо на одређеним мерним секцијама нека ризична места, а Руданка-Добој се показала као јако критична деоница. И када узмете дескриптивну статистику коју добијате од Министарства унутрашњих послова Републике Српске, приметићете да на тој деоници има много погинулих лица и причињене матријалне штете”, истакао је Суботић.

Он је навео да су на основу овог пројекта публикована три рада на СЦИ листи у категоријама Р21,Р22 и Р23, један рад објављен у националном часопису индексираном у СКОПУС-у, пленарни рад на међународној конференцији Р31, те одбрањени мастер рад.

Конференција је одржана од 18. до 20. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана