Naselje Branjevo će prvo u Zvorniku dobiti prečišćivač otpadnih voda

SRNA
Lokacija za prečišćivač otpadnih voda
Foto: SRNA | Lokacija za prečišćivač otpadnih voda

ZVORNIK- Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i direktor firme GEOtest iz Sarajeva Damir Kasum najavili su danas u Zvorniku početak aktivnosti na realizaciji projekta „Unapređenje upravljanja otpadnim vodama u zvorničkom naselju Branjevo, u okviru druge faze izgradnje kanalizacione mreže i postorojenja za prečišćavanje otpadnih voda u ovom naselju.

Stevanović je, nakon razgovora sa Kasumom, rekao novinarima da se radi o velikom projektu, čija je prva faza u toku, i dodao da je Vlada Češke donirala opremu za kanalizacionu mrežu u Branjevu vrijednu 2.350.000 KM, dok je grad Zvornik obezbijedio 960.000 KM za izvođenje radova.

Podsjećajući da je na Branjevu oko 500 kuća, od 900 domaćinstava, koliko ih ima, ranije priključeno na postojeću kanalizacinu mrežu, Stevanović je ocijenio da će do kraja ove godine biće završena i druga faza kanalizacione mreže, dok će kompletan projekat sa prečistačem, kako se očekuje, biti završen 2023. godine.

Stevanović je istakao da je grad Zvornik odredio lokaciju površine oko jednog hektara na Branjevu na kojoj će biti postavljena oprema sa prečistačem otpadnih voda.

“Ovo je prvo zvorničko naselje koje će imati kompletnu kanalizacionu mrežu sa prečistačem otpadnih voda. Cilj nam je da na kraju sledećeg investicionog ciklusa 2027-2028. godine, isti status imaju sve naše seoske mjesne zajednice, a i sam grad Zvornik”, rekao je Stevanović.

Gradonačelnik je zahvalio Vladi Češke, odnosno Češkoj razvojnoj agenciji koja finansira ovaj projekat, kao i timu grada Zvornika za međunarodnu saradnju koji uspješno priprema dokumentaciju, javlja se na međunarodne pozive i uspijeva da se za ove i slične projekte dobiju sredstva koja nisu mala.

Kasum je rekao da je kompanija GEOtest izabrana da izradi projektnu dokumentaciju za postrojenje za preradu otpadnih voda u Mjesnoj zajednici Branjevo, dok je naručilac Češka razvojna agencija.

On je rekao da su obavljena geološka istraživanja na lokalitetu Branjevo i da se priprema studija za grad Zvornik u kojoj će biti predstavljene tri varijante postrojenja za preradu otpadnih voda, dodavši da će se grad Zvornik opredijeliti za jednu od ponuđene tri varijante.

“Izrada projektne dokumentacije, koja bi trebalo da bude završena sredinom iduće godine, iznosiće oko 380.000 KM grant sredstava Vlade Češke

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana