Насеље Брањево ће прво у Зворнику добити пречишћивач отпадних вода

СРНА
Локација за пречишћивач отпадних вода
Foto: СРНА | Локација за пречишћивач отпадних вода

ЗВОРНИК- Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и директор фирме ГЕОтест из Сарајева Дамир Касум најавили су данас у Зворнику почетак активности на реализацији пројекта „Унапређење управљања отпадним водама у зворничком насељу Брањево, у оквиру друге фазе изградње канализационе мреже и посторојења за пречишћавање отпадних вода у овом насељу.

Стевановић је, након разговора са Касумом, рекао новинарима да се ради о великом пројекту, чија је прва фаза у току, и додао да је Влада Чешке донирала опрему за канализациону мрежу у Брањеву вриједну 2.350.000 КМ, док је град Зворник обезбиједио 960.000 КМ за извођење радова.

Подсјећајући да је на Брањеву око 500 кућа, од 900 домаћинстава, колико их има, раније прикључено на постојећу канализацину мрежу, Стевановић је оцијенио да ће до краја ове године биће завршена и друга фаза канализационе мреже, док ће комплетан пројекат са пречистачем, како се очекује, бити завршен 2023. године.

Стевановић је истакао да је град Зворник одредио локацију површине око једног хектара на Брањеву на којој ће бити постављена опрема са пречистачем отпадних вода.

“Ово је прво зворничко насеље које ће имати комплетну канализациону мрежу са пречистачем отпадних вода. Циљ нам је да на крају следећег инвестиционог циклуса 2027-2028. године, исти статус имају све наше сеоске мјесне заједнице, а и сам град Зворник”, рекао је Стевановић.

Градоначелник је захвалио Влади Чешке, односно Чешкој развојној агенцији која финансира овај пројекат, као и тиму града Зворника за међународну сарадњу који успјешно припрема документацију, јавља се на међународне позиве и успијева да се за ове и сличне пројекте добију средства која нису мала.

Касум је рекао да је компанија ГЕОтест изабрана да изради пројектну документацију за постројење за прераду отпадних вода у Мјесној заједници Брањево, док је наручилац Чешка развојна агенција.

Он је рекао да су обављена геолошка истраживања на локалитету Брањево и да се припрема студија за град Зворник у којој ће бити представљене три варијанте постројења за прераду отпадних вода, додавши да ће се град Зворник опредијелити за једну од понуђене три варијанте.

“Израда пројектне документације, која би требало да буде завршена средином идуће године, износиће око 380.000 КМ грант средстава Владе Чешке

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана