Na Sutjesci niče nastavna baza studentima i naučnicima

Radmila Đević
Na Sutjesci niče nastavna baza studentima i naučnicima

Foča - U Nacionalnom parku “Sutjeska” u toku je izgradnja prvog ekološko-istraživačkog centra koji će biti nastavna baza studentima i profesorima šumarskih fakulteta, ali i svim naučnicima u oblasti šumarstva, biologije, ekologije, poljoprivrede sa područja Balkana i cijelog svijeta.

Projekat, koji je dio prekogranične saradnje BiH i Srbije, sprovode NP “Sutjeska”, Šumarski fakultet iz Beograda i “Srbijašume”. Vrijednost projekta je oko milion maraka, od čega 85 odsto sredstava obezbjeđuje EU, a 15 odsto NP “Sutjeska”.

Za potrebe istraživačkog centra rekonstruiše se jedan od postojećih objekata u Nacionalnom parku “Sutjeska”. Posao bi trebalo da bude završen naredne godine, a centar će biti savremeno opremljen i na usluzi naučnim radnicima.

- Centar je zamišljen kao objekat sa tri sprata, u prizemlju će biti laboratorije, dok su druga dva sprata namijenjena za sobe, apartmane i druge prostorije za studente i profesore, odnosno istraživače i naučne radnike. Biće jedinstven po svojoj tematici i ideji, a sama blizina prašume Perućice i ostalih prirodnih ljepota koje samo ovo područje ima, bila je najbolja referenca da bismo dobili ovaj projekat - pojasnio je direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović.

Da je Sutjeska idealno mjesto za istraživanje i jedinstvena laboratorija u prirodi potvrđuje i profesor emeritus Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu Đuro Huber koji je nedavno sa kolegama iz Centra za životnu sredinu Banjaluka na ovom području vršio istraživanja na mrkom medvjedu i velikim zvijerima i obučavao buduće mlade istraživače.

- Ono što ovdje ima u velikom dijelu Evrope odavno već nema. Ovo nemaju ni Plitvička jezera, a ni Jeloustoun jer ovaj prirodni dragulj nije uništen od čovjeka. Sama Perućica ne postoji nigdje drugdje u Evropi, kao i druga područja, tako da je ovo “svjetski bombon” za istraživanje. Mi smo ovdje, na primjer, uspjeli da vidimo tragove medvjeda, gdje se odmarao, gdje je grebao, i to je sjajno, zatim tu su i druge životinje, ptice, šume, stijene, geologija, ima se šta istražiti i raditi - pojasnio je Huber.

On je pozdravio ideju o otvaranju ekološko-istraživačkog centra na Sutjesci i dodao da bi se rado priključio timu koji se bude bavio naučnoistraživačkim radom na ovom području.

 

Stižu sa svih kontinenata

Dejan Pavlović je naglasio da će ekološko-istraživački centar pružati odlične uslove za naučnoistraživački rad šumarskim fakultetima iz regiona, za terenski rad naučnoobrazovnim ustanovama, ali i druge vidove okupljanja u svrhu edukacije, promocije i naučnih istraživanja.

- Nama dolaze naučni radnici sa svih kontinenata i to je intenzivirano u posljednje vrijeme, tako da će ovaj centar biti posebno mjesto za sve naučne radnike i sa posebnom pažnjom ga i gradimo - istakao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana