На Сутјесци ниче наставна база студентима и научницима

Радмила Ђевић
На Сутјесци ниче наставна база студентима и научницима

Фоча - У Националном парку “Сутјеска” у току је изградња првог еколошко-истраживачког центра који ће бити наставна база студентима и професорима шумарских факултета, али и свим научницима у области шумарства, биологије, екологије, пољопривреде са подручја Балкана и цијелог свијета.

Пројекат, који је дио прекограничне сарадње БиХ и Србије, спроводе НП “Сутјеска”, Шумарски факултет из Београда и “Србијашуме”. Вриједност пројекта је око милион марака, од чега 85 одсто средстава обезбјеђује ЕУ, а 15 одсто НП “Сутјеска”.

За потребе истраживачког центра реконструише се један од постојећих објеката у Националном парку “Сутјеска”. Посао би требало да буде завршен наредне године, а центар ће бити савремено опремљен и на услузи научним радницима.

- Центар је замишљен као објекат са три спрата, у приземљу ће бити лабораторије, док су друга два спрата намијењена за собе, апартмане и друге просторије за студенте и професоре, односно истраживаче и научне раднике. Биће јединствен по својој тематици и идеји, а сама близина прашуме Перућице и осталих природних љепота које само ово подручје има, била је најбоља референца да бисмо добили овај пројекат - појаснио је директор НП “Сутјеска” Дејан Павловић.

Да је Сутјеска идеално мјесто за истраживање и јединствена лабораторија у природи потврђује и професор емеритус Ветеринарског факултета Универзитета у Загребу Ђуро Хубер који је недавно са колегама из Центра за животну средину Бањалука на овом подручју вршио истраживања на мрком медвједу и великим звијерима и обучавао будуће младе истраживаче.

- Оно што овдје има у великом дијелу Европе одавно већ нема. Ово немају ни Плитвичка језера, а ни Јелоустоун јер овај природни драгуљ није уништен од човјека. Сама Перућица не постоји нигдје другдје у Европи, као и друга подручја, тако да је ово “свјетски бомбон” за истраживање. Ми смо овдје, на примјер, успјели да видимо трагове медвједа, гдје се одмарао, гдје је гребао, и то је сјајно, затим ту су и друге животиње, птице, шуме, стијене, геологија, има се шта истражити и радити - појаснио је Хубер.

Он је поздравио идеју о отварању еколошко-истраживачког центра на Сутјесци и додао да би се радо прикључио тиму који се буде бавио научноистраживачким радом на овом подручју.

 

Стижу са свих континената

Дејан Павловић је нагласио да ће еколошко-истраживачки центар пружати одличне услове за научноистраживачки рад шумарским факултетима из региона, за теренски рад научнообразовним установама, али и друге видове окупљања у сврху едукације, промоције и научних истраживања.

- Нама долазе научни радници са свих континената и то је интензивирано у посљедње вријеме, тако да ће овај центар бити посебно мјесто за све научне раднике и са посебном пажњом га и градимо - истакао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана