Murali oživjeli duh prošlosti u Gradišci

Milan Vujić
Murali oživjeli duh prošlosti u Gradišci

GRADIŠKA - Jabuka u ruci, istorijske građevine, most i drugi motivi po kojima se Gradiška nadaleko prepoznaje, oživjeli su zahvaljujući mladim umjetnicima koji su oslikali fasade u ovom gradu.

Nakon murala na zidu ispod Savskog mosta koji prikazuje fotografije gradiške prošlosti, nedavno je oslikan i zid stambene zgrade u Vidovdanskoj ulici u centru grada.

- Motiv jabuke u ruci jasno govori o kraju koji je najveći proizvođač voća. Tu smo prikazali i starine, drevne zgrade, spomenike, most i sve ono što Gradišku čini prepoznatljivom - istakao je umjetnik Milan Jožić.

Diplomirani grafičar Nenad Balta podsjeća da su ljetos, izradom motiva Gradiške u prošlosti, na površini koja je bila zapuštena, shvatili da njihov rad ima podršku građana.

- Nakon što smo uredili prolaz ispod Savskog mosta, pripremili podlogu, a zatim oslikali Gradišku koja se još samo pamti preko starih razglednica, stizali su samo pozitivni komentari koji su nam bili putokaz da krenemo dalje - istakao je Balta dodajući da neće stati kako bi što više zapuštenih fasada dobilo novi sjaj.

Ovim mladim umjetnicima pomagao je i njihov kolega akademski slikar Aleksandar Obrenović.

- Na prolazu ispod mosta i stambenoj zgradi u centru grada, željeli smo da prikažemo značajne gradiške simbole. S obzirom na to da je zgrada u Vidovdanskoj ulici visoka, htjeli smo da bude u skladu sa nebom. Ruke su jačih boja kako bi privukle pažnju prolaznika - rekao je Obrenović.  

Inicijator slikanja na zidovima je Zavičajni muzej Gradiška, čiji direktor Bojan Vujinović ističe da će osim lokacija u centru grada murale raditi i u drugim naseljenim mjestima na području Gradiške, te da su neke skice već spremne.

- Pokušali smo na jedan simboličan način da kroz prikaz prirodnog i kulturnog nasljeđa prikažemo Gradišku. Jabuka je simbol Lijevče polja i Potkozarja, a u njoj je oslikana stara Gradiška. Stare ruke, odnosno ruke roditelja predaju mlađoj generaciji na čuvanje kulturnu i prirodnu baštinu. Oko jabuke se nalaze simboli Gradiške,  od Vijećnice, mosta i ostalih značajnih objekata - objasnio je Vujinović.
 

Kamp

U organizaciji Udruženja "Most" iz Gradiške nedavno je održan  trodnevni mural kamp pod nazivom "Kada bi zidovi govorili".

Zid prostorija ovog udruženja ukrasio je mural pod nazivom "Stvaranje mira" autora Dejana Vidakovića iz Zvornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana