Мурали оживјели дух прошлости у Градишци

Милан Вујић
Мурали оживјели дух прошлости у Градишци

ГРАДИШКА - Јабука у руци, историјске грађевине, мост и други мотиви по којима се Градишка надалеко препознаје, оживјели су захваљујући младим умјетницима који су осликали фасаде у овом граду.

Након мурала на зиду испод Савског моста који приказује фотографије градишке прошлости, недавно је осликан и зид стамбене зграде у Видовданској улици у центру града.

- Мотив јабуке у руци јасно говори о крају који је највећи произвођач воћа. Ту смо приказали и старине, древне зграде, споменике, мост и све оно што Градишку чини препознатљивом - истакао је умјетник Милан Јожић.

Дипломирани графичар Ненад Балта подсјећа да су љетос, израдом мотива Градишке у прошлости, на површини која је била запуштена, схватили да њихов рад има подршку грађана.

- Након што смо уредили пролаз испод Савског моста, припремили подлогу, а затим осликали Градишку која се још само памти преко старих разгледница, стизали су само позитивни коментари који су нам били путоказ да кренемо даље - истакао је Балта додајући да неће стати како би што више запуштених фасада добило нови сјај.

Овим младим умјетницима помагао је и њихов колега академски сликар Александар Обреновић.

- На пролазу испод моста и стамбеној згради у центру града, жељели смо да прикажемо значајне градишке симболе. С обзиром на то да је зграда у Видовданској улици висока, хтјели смо да буде у складу са небом. Руке су јачих боја како би привукле пажњу пролазника - рекао је Обреновић.  

Иницијатор сликања на зидовима је Завичајни музеј Градишка, чији директор Бојан Вујиновић истиче да ће осим локација у центру града мурале радити и у другим насељеним мјестима на подручју Градишке, те да су неке скице већ спремне.

- Покушали смо на један симболичан начин да кроз приказ природног и културног насљеђа прикажемо Градишку. Јабука је симбол Лијевче поља и Поткозарја, а у њој је осликана стара Градишка. Старе руке, односно руке родитеља предају млађој генерацији на чување културну и природну баштину. Око јабуке се налазе симболи Градишке,  од Вијећнице, моста и осталих значајних објеката - објаснио је Вујиновић.
 

Камп

У организацији Удружења "Мост" из Градишке недавно је одржан  тродневни мурал камп под називом "Када би зидови говорили".

Зид просторија овог удружења украсио је мурал под називом "Стварање мира" аутора Дејана Видаковића из Зворника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана