Modriča: Obilježen Dan boraca i 216 godina od Prvog srpskog ustanka

Srna
Modriča: Obilježen Dan boraca i 216 godina od Prvog srpskog ustanka

MODRIČA - Polaganjem cvijeća na Centralni spomenik poginulima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i svečanom akademijom u Srpskom kulturnom centru u Modriči su večeras obilježeni Dan boraca Republike Srpske i 216 godina od Prvog srpskog ustanka.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Željko Terzić rekao je na akademiji da je prioritet stvaralaca i vlasti Republike Srpske da se suprotstave pritiscima na vojnike i komandante Vojske Srpske i Srpsku koji ne prestaju od završetka rata do danas.

“Stalna obaveza Boračke organizacije jeste da su saradnji sa lokalnom i republičkom vlašću poboljša status porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, a posebno demobilisanih nezaposlenih boraca”, naglasio je Terzić.

On je istakao da je zadatak Boračke organizacije da njeguje tradiciju oslobodilačkih ratova, naročito posljednjeg, odbrambeno-otadžbinskog, u kojem je poginulo 708 i ranjeno više od 700 boraca Vojske Republike Srpske sa područja Modriče i prognanih iz više od 30 opština bivše Jugoslavije.

Terzić je uručio priznanje “Zlatna značka” Milutinu Vračeviću, bivšem predsjedniku Boračke organizacije Modriča, za dugogodšnji rad i podršku organizaciji.

Predsjedništvo Boračke organizacije dodijelilo je Plaketu Borislavu Gvozdenu za podršku Organizaciji.

Zahvalnice za dugogodišnju saradnju dodijeljene su osnovnim školama “Sveti Sava” i “Sutjeska”, Srednjoškolskom centru “Jovan Cvijić” i Kulturno-umjetničkom društvu “Zavičaj”.

I ove godine dodijeljene su novčane nagrade pobjednicima takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola u kazivanju rodoljubive poezije.

Najboljima je nagrade uručio načelnik opštine Mladen Krekić, koji je građanima i borcima čestitao Svetog mučenika Trifuna.

Svečanoj akademiji, koju su petnaesti put organizovali Boračka organizacija, Srpski kulturni centar i Kulturno-umjetničko društvo “Modriča”, prisutvovala je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Modriče Mara Milošević.

Miloševićeva je naglasila značaj jedinstva boraca i predstavnika vlasti u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“I danas je potrebno jedinstvo svih da bi bila odbranjena Republika Srpska i njeni stvaraoci od sve jačih pritisaka iz Federacije BiH i dijela međunarodne zajednice”, rekla je Miloševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana