Mодрича: Обиљежен Дан бораца и 216 година од Првог српског устанка

Срна
Mодрича: Обиљежен Дан бораца и 216 година од Првог српског устанка

МОДРИЧА - Полагањем цвијећа на Централни споменик погинулима у одбрамбено-отаџбинском рату и свечаном академијом у Српском културном центру у Модричи су вечерас обиљежени Дан бораца Републике Српске и 216 година од Првог српског устанка.

Предсједник општинске Борачке организације Жељко Терзић рекао је на академији да је приоритет стваралаца и власти Републике Српске да се супротставе притисцима на војнике и команданте Војске Српске и Српску који не престају од завршетка рата до данас.

“Стална обавеза Борачке организације јесте да су сарадњи са локалном и републичком влашћу побољша статус породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, а посебно демобилисаних незапослених бораца”, нагласио је Терзић.

Он је истакао да је задатак Борачке организације да његује традицију ослободилачких ратова, нарочито посљедњег, одбрамбено-отаџбинског, у којем је погинуло 708 и рањено више од 700 бораца Војске Републике Српске са подручја Модриче и прогнаних из више од 30 општина бивше Југославије.

Терзић је уручио признање “Златна значка” Милутину Врачевићу, бившем предсједнику Борачке организације Модрича, за дугогодшњи рад и подршку организацији.

Предсједништво Борачке организације додијелило је Плакету Бориславу Гвоздену за подршку Организацији.

Захвалнице за дугогодишњу сарадњу додијељене су основним школама “Свети Сава” и “Сутјеска”, Средњошколском центру “Јован Цвијић” и Културно-умјетничком друштву “Завичај”.

И ове године додијељене су новчане награде побједницима такмичења ученика основних и средњих школа у казивању родољубиве поезије.

Најбољима је награде уручио начелник општине Младен Крекић, који је грађанима и борцима честитао Светог мученика Трифуна.

Свечаној академији, коју су петнаести пут организовали Борачка организација, Српски културни центар и Културно-умјетничко друштво “Модрича”, присутвовала је посланик у Народној скупштини Републике Српске из Модриче Мара Милошевић.

Милошевићева је нагласила значај јединства бораца и представника власти у одбрамбено-отаџбинском рату.

“И данас је потребно јединство свих да би била одбрањена Република Српска и њени ствараоци од све јачих притисака из Федерације БиХ и дијела међународне заједнице”, рекла је Милошевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана