Ministarstvo poljoprivrede predstavilo proizvođačima sertifikacionu kuću “Organik kontrol sistem”

Anita Janković Rečević
Ministarstvo poljoprivrede predstavilo proizvođačima sertifikacionu kuću “Organik kontrol sistem”
Ministarstvo poljoprivrede predstavilo proizvođačima sertifikacionu kuću “Organik kontrol sistem”

BANjALUKA - Konstantan rast potražnje za zdravom hranom podstakao je proizvođače u Srpskoj da se sve više okreću uzgoju po prirodnoj recepturi, a kako bi pronašli put do domaćih i inostranih kupaca, od naredne godine pomagaće im sertifikaciona kuća “Organik kontrol sistem” koja će kontrolisati njihovu proizvodnju.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da “Organik kontrol sistem”, koji je otvorio poslovnu jedinicu u Krnetama kod Laktaša, sa radom kreće početkom naredne godine. Tim povodom u petak su organizovali sastanak sa proizvođačima organske hrane kako bi im predstavili rad pomenute kuće i postupak za sticanje sertifikata.

- U Srpskoj je do sada postojala jedna organizacija za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje, što je bilo nedovoljno, pa smo na sjednici resornih ministarstava Srpske i Srbije kandidovali otvaranje još jedne takve poslovne jedinice na našoj teritoriji. Nakon godinu “Organik kontrol” je stigao u Laktaše - rekla je Dragana Zec iz Odjeljenja za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede RS.

Direktor “Organik kontrol sistema” Nenad Novaković rekao je da će proizvođačima, kroz kontrolu i sticanje sertifikata, omogućiti da budu prepoznati na domaćem i tržištu EU, kao i da izvoze u Švajcarsku i Švedsku.

- Proizvođači u RS zaslužuju aktivniji model kada je u pitanju razvoj organske proizvodnje i to ćemo im i pružiti. Sistem kontrole i sertifikacije obavlja se po standardu “17-065”, prema kojem je proizvođač dužan da nam dostavlja sve podatke o proizvodnji, koliko i kada sije, žanje, pakuje. Mi pratimo kompletan proces, od sjemena do gotovog proizvoda na terenu - rekao je Novaković.

Vlasnik firme “Prirodno bilje” iz Banjaluke Nedeljko Kusturić kaže da postoji više razloga za kontrolu proizvodnje jer u posljednje vrijeme je sve više hrane koja nije ni zdrava, ni kvalitetna.

- To je razlog više da na raspolaganju imamo sertifikacionu kuću koju ćemo moći stalno konsultovati kako bismo dobili odgovarajući sertifikat. Stranim kompanijama ne možemo konkurisati po količinama, ali i te­ kako možemo kvalitetom i tu je naša šansa - rekao je Kusturić.

Predsjednik Saveza organskih proizvođača FBiH Sead Herceg kaže da na svjetskom nivou organska poljoprivredna proizvodnja raste, baš kao i potražnja, te da je to šansa za domaće proizvođače.

- Mi imamo sve uslove da uspijemo u organskoj proizvodnji i nadam se da će “Organik kontrol sistem” doprinijeti tom razvoju - kazao je Herceg.

PESTICIDI

Nedeljko Kusturić je apelovao na poljoprivrednike da smanje upotrebu pesticida i herbicida u proizvodnji naglasivši da postoje načini za suzbijanje korova i prihranu biljaka i bez hemije.

- Istina je da su prinosi i do 30 odsto niži, ali se višom cijenom to nadoknadi - rekao je Kusturić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana