Ministarstvo poljoprivrede predstavilo proizvođačima sertifikacionu kuću “Organik kontrol sistem”

Anita Janković Rečević
Ministarstvo poljoprivrede predstavilo proizvođačima sertifikacionu kuću “Organik kontrol sistem”

BANjALUKA - Konstantan rast potražnje za zdravom hranom podstakao je proizvođače u Srpskoj da se sve više okreću uzgoju po prirodnoj recepturi, a kako bi pronašli put do domaćih i inostranih kupaca, od naredne godine pomagaće im sertifikaciona kuća “Organik kontrol sistem” koja će kontrolisati njihovu proizvodnju.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da “Organik kontrol sistem”, koji je otvorio poslovnu jedinicu u Krnetama kod Laktaša, sa radom kreće početkom naredne godine. Tim povodom u petak su organizovali sastanak sa proizvođačima organske hrane kako bi im predstavili rad pomenute kuće i postupak za sticanje sertifikata.

- U Srpskoj je do sada postojala jedna organizacija za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje, što je bilo nedovoljno, pa smo na sjednici resornih ministarstava Srpske i Srbije kandidovali otvaranje još jedne takve poslovne jedinice na našoj teritoriji. Nakon godinu “Organik kontrol” je stigao u Laktaše - rekla je Dragana Zec iz Odjeljenja za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede RS.

Direktor “Organik kontrol sistema” Nenad Novaković rekao je da će proizvođačima, kroz kontrolu i sticanje sertifikata, omogućiti da budu prepoznati na domaćem i tržištu EU, kao i da izvoze u Švajcarsku i Švedsku.

- Proizvođači u RS zaslužuju aktivniji model kada je u pitanju razvoj organske proizvodnje i to ćemo im i pružiti. Sistem kontrole i sertifikacije obavlja se po standardu “17-065”, prema kojem je proizvođač dužan da nam dostavlja sve podatke o proizvodnji, koliko i kada sije, žanje, pakuje. Mi pratimo kompletan proces, od sjemena do gotovog proizvoda na terenu - rekao je Novaković.

Vlasnik firme “Prirodno bilje” iz Banjaluke Nedeljko Kusturić kaže da postoji više razloga za kontrolu proizvodnje jer u posljednje vrijeme je sve više hrane koja nije ni zdrava, ni kvalitetna.

- To je razlog više da na raspolaganju imamo sertifikacionu kuću koju ćemo moći stalno konsultovati kako bismo dobili odgovarajući sertifikat. Stranim kompanijama ne možemo konkurisati po količinama, ali i te­ kako možemo kvalitetom i tu je naša šansa - rekao je Kusturić.

Predsjednik Saveza organskih proizvođača FBiH Sead Herceg kaže da na svjetskom nivou organska poljoprivredna proizvodnja raste, baš kao i potražnja, te da je to šansa za domaće proizvođače.

- Mi imamo sve uslove da uspijemo u organskoj proizvodnji i nadam se da će “Organik kontrol sistem” doprinijeti tom razvoju - kazao je Herceg.

PESTICIDI

Nedeljko Kusturić je apelovao na poljoprivrednike da smanje upotrebu pesticida i herbicida u proizvodnji naglasivši da postoje načini za suzbijanje korova i prihranu biljaka i bez hemije.

- Istina je da su prinosi i do 30 odsto niži, ali se višom cijenom to nadoknadi - rekao je Kusturić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana