Министарство пољопривреде представило произвођачима сертификациону кућу “Органик контрол систем”

Анита Јанковић Речевић
Министарство пољопривреде представило произвођачима сертификациону кућу “Органик контрол систем”
Министарство пољопривреде представило произвођачима сертификациону кућу “Органик контрол систем”

БАЊАЛУКА - Константан раст потражње за здравом храном подстакао је произвођаче у Српској да се све више окрећу узгоју по природној рецептури, а како би пронашли пут до домаћих и иностраних купаца, од наредне године помагаће им сертификациона кућа “Органик контрол систем” која ће контролисати њихову производњу.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да “Органик контрол систем”, који је отворио пословну јединицу у Крнетама код Лакташа, са радом креће почетком наредне године. Тим поводом у петак су организовали састанак са произвођачима органске хране како би им представили рад поменуте куће и поступак за стицање сертификата.

- У Српској је до сада постојала једна организација за контролу и сертификацију органске производње, што је било недовољно, па смо на сједници ресорних министарстава Српске и Србије кандидовали отварање још једне такве пословне јединице на нашој територији. Након годину “Органик контрол” је стигао у Лакташе - рекла је Драгана Зец из Одјељења за биљну производњу Министарства пољопривреде РС.

Директор “Органик контрол система” Ненад Новаковић рекао је да ће произвођачима, кроз контролу и стицање сертификата, омогућити да буду препознати на домаћем и тржишту ЕУ, као и да извозе у Швајцарску и Шведску.

- Произвођачи у РС заслужују активнији модел када је у питању развој органске производње и то ћемо им и пружити. Систем контроле и сертификације обавља се по стандарду “17-065”, према којем је произвођач дужан да нам доставља све податке о производњи, колико и када сије, жање, пакује. Ми пратимо комплетан процес, од сјемена до готовог производа на терену - рекао је Новаковић.

Власник фирме “Природно биље” из Бањалуке Недељко Кустурић каже да постоји више разлога за контролу производње јер у посљедње вријеме је све више хране која није ни здрава, ни квалитетна.

- То је разлог више да на располагању имамо сертификациону кућу коју ћемо моћи стално консултовати како бисмо добили одговарајући сертификат. Страним компанијама не можемо конкурисати по количинама, али и те­ како можемо квалитетом и ту је наша шанса - рекао је Кустурић.

Предсједник Савеза органских произвођача ФБиХ Сеад Херцег каже да на свјетском нивоу органска пољопривредна производња расте, баш као и потражња, те да је то шанса за домаће произвођаче.

- Ми имамо све услове да успијемо у органској производњи и надам се да ће “Органик контрол систем” допринијети том развоју - казао је Херцег.

ПЕСТИЦИДИ

Недељко Кустурић је апеловао на пољопривреднике да смање употребу пестицида и хербицида у производњи нагласивши да постоје начини за сузбијање корова и прихрану биљака и без хемије.

- Истина је да су приноси и до 30 одсто нижи, али се вишом цијеном то надокнади - рекао је Кустурић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана