Министарство пољопривреде представило произвођачима сертификациону кућу “Органик контрол систем”

Анита Јанковић Речевић
Министарство пољопривреде представило произвођачима сертификациону кућу “Органик контрол систем”

БАЊАЛУКА - Константан раст потражње за здравом храном подстакао је произвођаче у Српској да се све више окрећу узгоју по природној рецептури, а како би пронашли пут до домаћих и иностраних купаца, од наредне године помагаће им сертификациона кућа “Органик контрол систем” која ће контролисати њихову производњу.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да “Органик контрол систем”, који је отворио пословну јединицу у Крнетама код Лакташа, са радом креће почетком наредне године. Тим поводом у петак су организовали састанак са произвођачима органске хране како би им представили рад поменуте куће и поступак за стицање сертификата.

- У Српској је до сада постојала једна организација за контролу и сертификацију органске производње, што је било недовољно, па смо на сједници ресорних министарстава Српске и Србије кандидовали отварање још једне такве пословне јединице на нашој територији. Након годину “Органик контрол” је стигао у Лакташе - рекла је Драгана Зец из Одјељења за биљну производњу Министарства пољопривреде РС.

Директор “Органик контрол система” Ненад Новаковић рекао је да ће произвођачима, кроз контролу и стицање сертификата, омогућити да буду препознати на домаћем и тржишту ЕУ, као и да извозе у Швајцарску и Шведску.

- Произвођачи у РС заслужују активнији модел када је у питању развој органске производње и то ћемо им и пружити. Систем контроле и сертификације обавља се по стандарду “17-065”, према којем је произвођач дужан да нам доставља све податке о производњи, колико и када сије, жање, пакује. Ми пратимо комплетан процес, од сјемена до готовог производа на терену - рекао је Новаковић.

Власник фирме “Природно биље” из Бањалуке Недељко Кустурић каже да постоји више разлога за контролу производње јер у посљедње вријеме је све више хране која није ни здрава, ни квалитетна.

- То је разлог више да на располагању имамо сертификациону кућу коју ћемо моћи стално консултовати како бисмо добили одговарајући сертификат. Страним компанијама не можемо конкурисати по количинама, али и те­ како можемо квалитетом и ту је наша шанса - рекао је Кустурић.

Предсједник Савеза органских произвођача ФБиХ Сеад Херцег каже да на свјетском нивоу органска пољопривредна производња расте, баш као и потражња, те да је то шанса за домаће произвођаче.

- Ми имамо све услове да успијемо у органској производњи и надам се да ће “Органик контрол систем” допринијети том развоју - казао је Херцег.

ПЕСТИЦИДИ

Недељко Кустурић је апеловао на пољопривреднике да смање употребу пестицида и хербицида у производњи нагласивши да постоје начини за сузбијање корова и прихрану биљака и без хемије.

- Истина је да су приноси и до 30 одсто нижи, али се вишом цијеном то надокнади - рекао је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана