Mališani u Han Pijesku dobijaju kutak za igru i učenje

Danijela Bajić
Mališani u Han Pijesku dobijaju kutak za igru i učenje

HAN PIJESAK - Na radost mališana i njihovih roditelja u Han Pijesku bi danas trebalo da počne adaptacija objekta u kojem će biti smješten prvi vrtić u ovoj opštini, a već početkom iduće godine otvoriće vrata za oko 40 najmlađih stanovnika ove lokalne zajednice.

Vrtić će biti otvoren u sklopu objekta lokalnog Doma zdravlja, odnosno u prizemlju površine 260 metara kvadratnih. Planirane su tri glavne prostorije, čija bi adaptacija trebalo da bude završena u naredna dva mjeseca.

Načelnik Han Pijeska Vlado Ostojić kazao je da je za adaptaciju prostora namijenjeno oko 111.000 maraka sa PDV-om.

- Novac za preuređenje dijela objekta obezbijedila je Vlada RS, dok je za nabavku namještaja, potrebne opreme, materijala i igračaka iz donacije Vlade Srbije preusmjereno 56.000 KM - kazao je Ostojić.

Dodao je da bi vrtić, u kojem će biti tri grupe mališana, vrata trebalo da otvori već početkom iduće godine.

- Prije nego što smo započeli projekat sproveli smo anketu među stanovnicima koji imaju djecu predškolskog uzrasta. Otvaranje vrtića podržalo je 94 odsto ispitanika, što nam je dalo vjetar u leđa da krenemo u realizaciju - istakao je Ostojić.

Mališani će, kaže Ostojić, konačno dobiti predškolsku ustanovu u kojoj će se družiti, učiti i pripremati za školu.

- Roditelji se trenutno snalaze kako znaju i umiju za čuvanje djece, jer nemaju svi baku i djeda da ih čuvaju. Otvaranje vrtića će umnogome olakšati roditeljima - rekao je Ostojić.

Osim dječjeg kutka, kako kaže Ostojić, u toku je realizacija i brojnih drugih projekata. Između ostalog, u toku je dogradnja Spomen-obilježja poginulim borcima i civilnim žrtvama u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, na kojem će biti postavljene mermerne ploče sa imenima stradalih.

- Takođe, otpočeli smo rekonstrukciju dijela kanalizacije. To je samo jedan od dokaza da ova opština ide uzlaznom putanjom. Mnogo toga je u proteklom periodu urađeno uz pomoć Vlade RS - kazao je Ostojić.

Majka dvoje djece predškolskog uzrasta Dragana M. kaže da jedva čeka da vrtić otvori vrata, jer ona i suprug jedva uspijevaju da se smjenjuju za čuvanje mališana.

- Sreća pa suprug i ja radimo u smjenama. Ne znam šta bismo da oboje radimo istu smjenu, jer naši roditelji ne žive u Han Pijesku. Baš kad se ne možemo uklopiti, platimo jednoj djevojci iz komšiluka da nam pričuva djecu nekoliko sati. Međutim, od pojave virusa korona nismo se usudili bilo koga da zovemo da nam pričuva djecu - ispričala je Dragana.

Kraljevska rezidencija

Vlado Ostojić kaže da je najveći adut ove opštine dvorac kralja Aleksandra Karađorđevića, jedina kraljevska rezidencija u BiH koja godinama čeka novi sjaj.

- Nadamo se da ćemo dogodine obezbijediti dovoljno novca kako bismo otpočeli obnovu ovog objekta - kazao je Ostojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana