Малишани у Хан Пијеску добијају кутак за игру и учење

Данијела Бајић
Малишани у Хан Пијеску добијају кутак за игру и учење

ХАН ПИЈЕСАК - На радост малишана и њихових родитеља у Хан Пијеску би данас требало да почне адаптација објекта у којем ће бити смјештен први вртић у овој општини, а већ почетком идуће године отвориће врата за око 40 најмлађих становника ове локалне заједнице.

Вртић ће бити отворен у склопу објекта локалног Дома здравља, односно у приземљу површине 260 метара квадратних. Планиране су три главне просторије, чија би адаптација требало да буде завршена у наредна два мјесеца.

Начелник Хан Пијеска Владо Остојић казао је да је за адаптацију простора намијењено око 111.000 марака са ПДВ-ом.

- Новац за преуређење дијела објекта обезбиједила је Влада РС, док је за набавку намјештаја, потребне опреме, материјала и играчака из донације Владе Србије преусмјерено 56.000 КМ - казао је Остојић.

Додао је да би вртић, у којем ће бити три групе малишана, врата требало да отвори већ почетком идуће године.

- Прије него што смо започели пројекат спровели смо анкету међу становницима који имају дјецу предшколског узраста. Отварање вртића подржало је 94 одсто испитаника, што нам је дало вјетар у леђа да кренемо у реализацију - истакао је Остојић.

Малишани ће, каже Остојић, коначно добити предшколску установу у којој ће се дружити, учити и припремати за школу.

- Родитељи се тренутно сналазе како знају и умију за чување дјеце, јер немају сви баку и дједа да их чувају. Отварање вртића ће умногоме олакшати родитељима - рекао је Остојић.

Осим дјечјег кутка, како каже Остојић, у току је реализација и бројних других пројеката. Између осталог, у току је доградња Спомен-обиљежја погинулим борцима и цивилним жртвама у Одбрамбено-отаџбинском рату, на којем ће бити постављене мермерне плоче са именима страдалих.

- Такође, отпочели смо реконструкцију дијела канализације. То је само један од доказа да ова општина иде узлазном путањом. Много тога је у протеклом периоду урађено уз помоћ Владе РС - казао је Остојић.

Мајка двоје дјеце предшколског узраста Драгана М. каже да једва чека да вртић отвори врата, јер она и супруг једва успијевају да се смјењују за чување малишана.

- Срећа па супруг и ја радимо у смјенама. Не знам шта бисмо да обоје радимо исту смјену, јер наши родитељи не живе у Хан Пијеску. Баш кад се не можемо уклопити, платимо једној дјевојци из комшилука да нам причува дјецу неколико сати. Међутим, од појаве вируса корона нисмо се усудили било кога да зовемо да нам причува дјецу - испричала је Драгана.

Краљевска резиденција

Владо Остојић каже да је највећи адут ове општине дворац краља Александра Карађорђевића, једина краљевска резиденција у БиХ која годинама чека нови сјај.

- Надамо се да ћемо догодине обезбиједити довољно новца како бисмо отпочели обнову овог објекта - казао је Остојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана