Koalicija partija sa republičkog nivoa pobjeđuje u Kotor Varošu

G.S.
Koalicija partija sa republičkog nivoa pobjeđuje u Kotor Varošu

KOTOR VAROŠ - Na teritoriji opštine Kotor Varoš je u proteklih 15 dana vršeno istraživanje stavova građana u susret predstojećim lokalnim izborima. Istraživanje je sprovedeno telefonski od strane agencije GSM Communications, a u njemu je učestvovalo 1.000 građana Kotor Varoša.

Od ukupnog broja ispitanih 57 % ih se izjasnilo da planira izaći na predstojeće lokalne izbore, dok 43 % građana ne planira iskoristiti svoje biračko pravo u novembru.

Rezultati istraživanja govore da će 20,5 % ispitanih građana svoje povjerenje pokloniti SNSD-u, dok će 18,3 % građana glasati za SDS. Podrška PDP-u u ovom istraživanju iznosi 17,8 %, Socijalističkoj partiji 12,7 %, DNS-u 6,3 %, dok je Ujedinjena Srpska na 4,8%. Ukoliko je suditi po rezultatima ankete, iznenađenje su NDP i PUP udruženi u Pokret za Kotor Varoš koji imaju podršku 4,1 % birača, dok je DEMOS u velikom padu sa samo 3,6 % podrške. Od partija sa sjedištem u Federaciji BiH, SDA ima 5,7 %, a HDZ 3 %. Sve ostale partije imaju 3,2 % podrške i za sada su bez šansi za ulazak u lokalni parlament.

Kada je u pitanju trka za načelnika opštine Kotorvarošani su za sada podjeljeni oko podrške aktuelnom načelniku Zdenki Sakanu (kandidatu PDP i SDS), i Slobodanu Župljaninu (kandidatu SP, SNSD, DNS, US, NDP i PUP). Tako da prema rezultatima istraživanja Župljanin i Sakan imaju po 36 % podrške ispitanih, dok je Nemanja Panić na 0,6 % podrške. Ono gdje će kandidati tražiti prostor za pobjedu je da se 18,4 % građana izjasnilo “da će još da razmisle”, dok 9,4 % građana nije ni za jednog od ponuđenih kandidata.

Čak 55 % građana nije zadovoljno radom aktuelnog načelnika Sakana, dok 21 % njih smatra da se “radilo, ali je moglo i više i bolje”. Tek 24 % ispitanika je zadovoljno radom aktuelnog načelnika, a ispitani građani Kotor Varoša za najveće probleme u svojoj opštini smatraju niske plate, nedostatak stručnih kadrova i odlazak mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana