Коалиција партија са републичког нивоа побјеђује у Котор Варошу

Г.С.
Коалиција партија са републичког нивоа побјеђује у Котор Варошу

КОТОР ВАРОШ - На територији општине Котор Варош је у протеклих 15 дана вршено истраживање ставова грађана у сусрет предстојећим локалним изборима. Истраживање је спроведено телефонски од стране агенције ГСМ Цоммуницатионс, а у њему је учествовало 1.000 грађана Котор Вароша.

Од укупног броја испитаних 57 % их се изјаснило да планира изаћи на предстојеће локалне изборе, док 43 % грађана не планира искористити своје бирачко право у новембру.

Резултати истраживања говоре да ће 20,5 % испитаних грађана своје повјерење поклонити СНСД-у, док ће 18,3 % грађана гласати за СДС. Подршка ПДП-у у овом истраживању износи 17,8 %, Социјалистичкој партији 12,7 %, ДНС-у 6,3 %, док је Уједињена Српска на 4,8%. Уколико је судити по резултатима анкете, изненађење су НДП и ПУП удружени у Покрет за Котор Варош који имају подршку 4,1 % бирача, док је ДЕМОС у великом паду са само 3,6 % подршке. Од партија са сједиштем у Федерацији БиХ, СДА има 5,7 %, а ХДЗ 3 %. Све остале партије имају 3,2 % подршке и за сада су без шанси за улазак у локални парламент.

Када је у питању трка за начелника општине Которварошани су за сада подјељени око подршке актуелном начелнику Зденки Сакану (кандидату ПДП и СДС), и Слободану Жупљанину (кандидату СП, СНСД, ДНС, УС, НДП и ПУП). Тако да према резултатима истраживања Жупљанин и Сакан имају по 36 % подршке испитаних, док је Немања Панић на 0,6 % подршке. Оно гдје ће кандидати тражити простор за побједу је да се 18,4 % грађана изјаснило “да ће још да размисле”, док 9,4 % грађана није ни за једног од понуђених кандидата.

Чак 55 % грађана није задовољно радом актуелног начелника Сакана, док 21 % њих сматра да се “радило, али је могло и више и боље”. Тек 24 % испитаника је задовољно радом актуелног начелника, а испитани грађани Котор Вароша за највеће проблеме у својој општини сматрају ниске плате, недостатак стручних кадрова и одлазак младих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана