Klizište ponovo budi strah u Budnju

Radmila Đević
Klizište ponovo budi strah u Budnju

Foča - U fočanskom selu Budanj, iznad kopa Novog rudnika mrkog uglja "Miljevina", ponovo se aktiviralo klizište koje prijeti da ugrozi okolna domaćinstva.

Klizište, dugačko i široko više stotina metara, pokrenulo se u nedjelju ujutro i mještane Miljevine podsjetilo na sličan zastrašujući prizor iz januara prošle godine kada je zemlja progutala dvije štale, prekinula seoski put, pokidala elektrovodove i zatrpala seoske bazene sa pitkom vodom.

Milka Filipović, mještanka kojoj je prošle godine klizište progutalo štalu pa je u međuvremenu farmu krava  morala da prepolovi sa dvadeset na deset grla, ponovo je u strahu od nove štete.

- Došlo je do kuće, još samo da se ona sruši, sve je ugroženo. Vode nemamo, puta nemamo, ni pješke se više kući ne može prići - kaže Filipovićeva.

Ova porodica nije bila zadovoljna procijenjenom vrijednošću njihovog imanja i trenutno se sudi sa rudnikom u vezi sa odštetom.

Njen sin Dimitrije kaže da se nakon prošlogodišnjeg aktiviranja klizišta zemljište stabilizovalo, ali da se opet pokrenulo kada su mašine počele ponovo da kopaju na toj strani kopa.

- Sud im je zabranio da kopaju na dijelu prema nama, ali su oni prije sedam dana počeli i odmah se pokrenulo. Inače, ovo područje nikada nije proglašeno zonom rudarskog obuhvata i nije zakonski izvršena eksproprijacija, već rudnik postepeno otkupljuje zemljište, kako im treba - tvrdi Dimitrije.

U rudniku "Miljevina" tvrde da je došlo do slijeganja pukotina zemljišta na postojećem klizištu, te da eksploatacija rude nije vršena u ovom dijelu kopa, kao i da ne postoji sudska zabrana.

- Mi sa tom zabranom nismo upoznati. Nudili smo porodicama da im isplatimo procijenjenu štetu, ali se dvije porodice nisu složile sa procijenjenom vrijednošću njihovog imanja. To je sad na sudu, a drugi ljudi su prihvatili procijenjenu cijenu - rekao je tehnički direktor rudnika "Miljevina" Dušan Ždrale.

U opštini Foča rekli su da je opštinska komisija izašla na teren, te da će više detalja imati nakon pregleda situacije na terenu.

Šteta

Mještanin sela Budanj Milorad Filipović kaže da 15 mjeseci žive u strahu, a da mu je imovina procijenjena na 60.000 KM.

- Šta ću ja s tim novcem, gdje ću? Nisu kuću procijenili kako treba, a ni bazene za vodu sa kilometar vodovoda u koje sam uložio veliki trud i novac - kaže Milorad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana