Kad nema šljiva dobar je i šipak

Pero Špandić
Kad nema šljiva dobar je i šipak

Prijedor - Na proplancima Kozare šipka ove godine ima u izobilju, a vrijedne domaćice dale su se u berbu jer, kako kažu, šljiva je ove godine podbacila pa će police u špajzu popuniti šipkovom marmeladom.

Grupu berača divljeg šipka proteklog vikenda zatekli smo na Dugim njivama, jednom od najljepših proplanaka Kozare.

- Znamo da ovdje šipka ima u izobilju, zbog toga smo i došli u ovaj dio Kozare. Neko je prije nas već brao, ali ga je ostalo još dosta - priča nam Tanja Matijaš, koja je na Duge njive sa suprugom i djecom stigla iz Orlovaca. Odavno, kaže, nije pripremala marmeladu od šipka. Ove godine odlučila se jer šljive nisu rodile.

- Nikakav pekmez se ne može porediti sa marmeladom od šipka, jedini problem je što ga je sporo i nezgodno brati - kaže nam.

S njom u grupi zatičemo i njenu kumu Dijanu Kos, koja redovno svake godine pravi marmeladu od šipka.

- Proces pravljenja marmelade je dug. Šipak se mora očistiti, a to je sporo. Potom ide kuvanje, pasiranje, pa opet dokuvavanje. Ali kada se pripremi, ništa mu nije ravno. Osim toga, šipak je zdrav, pun vitamina C, a ovaj domaći mnogo je ljepši od onog industrijskog - objašnjava nam ova domaćica koja je uspjela da ubere šest kilograma, što je dovoljno, kako veli, za šest-sedam tegli.

Simo Matijaš ističe da prilikom berbe crvenih jesenjih plodova uvijek bira grmove sa krupnijim plodovima.

- Kad bereš šipak, teško je proći neogreban. Rukavice tu slabo pomažu. U njima se samo možeš zapetljati. One niže grmove polako oberem bez pomagala, a visoke savijam drvenom kukom - kaže Matijaš i priznaje da u berbu divljeg šipka nije došao baš svojom voljom već ga je natjerala žena.

Rada Stojaković priča nam da u berbu uvijek ide sa društvom jer je tako, kaže, zanimljivije.

- Danas smo nabrali nekoliko kilograma, ali kad završimo, počastićemo se. Moj muž u međuvremenu priprema roštilj pa ćemo tako spojiti ugodno i korisno - kaže Rada dodajući da su se ove godine mnoge domaćice dale u berbu divljeg šipka kako bi napravile što više zimnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana