Još 40 radnika u redu za otkaz

Brane Radulović
Još 40 radnika u redu za otkaz

Prnjavor - Poslije uručenja otkaza za 17 visokoobrazovanih kadrova u prnjavorskoj opštinskoj administraciji, načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić izjavio je da će novom racionalizacijom radnih mjesta ove godine biti otpušteno još 40 službenika.

Na sjednici lokalnog parlamenta održanoj u petak Gatarić je najavio da će od 40 radnika koji predstavljaju višak njih 12 otići u penziju, dok će preostalih 28 morati da potraži posao na drugom mjestu.

- Pitam se ko će snositi odgovornost ako 17 otpuštenih radnika nadležni sud vrati na posao. Takvu varijantu ne treba isključiti ukoliko se budu primjenjivale odredbe Zakona o radu, prema kojima radnik koji provede na poslu više od 24 mjeseca automatski dobija stalni posao - rekao je odbornik Pokreta za Prnjavor Miodrag Marjanović.

S druge strane, Gatarić tvrdi da su otkazi za 17 radnika uručeni po zakonu.

- Od inspektora sam dobio nalog da radnicima uručim otkaze, jer nisu zaposleni redovnim konkursom. Mogao sam da ignorišem nalog inspektora, ali bih u tom slučaju ja podlijegao sankcijama - rekao je Gatarić.

U Klubu odbornika opozicionog SNSD-a kažu da je napravljen veliki grijeh prema mladim, obrazovanim ljudima.

- Zar su ovi mladi, školovani ljudi zaslužili da idu kući? Morao se naći način da oni ostanu na svojim radnim mjestima. Aktuelno opštinsko rukovodstvo govori o štednji, a praksa pokazuje da nabavljaju nova vozila, zapošljavaju vozače i druge radnike, uglavnom po principu stranačke podobnosti - rekao je u petak na sjednici šef Kluba odbornika SNSD-a Goran Zemun, dodajući da nova vlast jedno govori, a drugo radi.

U drugom planu sjednice SO u petak ostale su rasprave o kritičnoj situaciji u komunalnim preduzećima “Vodovod” i “Park”. Poreska uprava blokirala je prije dva dana račun “Vodovoda” zbog dugovanja od 60.000 maraka, dok za struju firma duguje više od 700.000 maraka.

Već u utorak predsjednik Skupštine opštine Borko Lukanović zakazao je posebnu sjednicu, na kojoj će se govoriti samo o stanju u “Vodovodu” i dosadašnjoj dinamici realizacije snabdijevanja vodom šest sela sjevernog dijela opštine. Iako to dnevnim redom nije predviđeno, očekuje se da će odbornici raspravljati i o prijedlogu komunalaca za povećanje cijene vode iz gradske mreže, koja se već godinama ne koristi za piće.

Cijena vode

Aktuelna cijena gradske vode je 0,80 maraka, a zahtjev je da novi iznos bude 1,37 maraka. U direkciji “Vodovoda” eventualnu novu cijenu pravdaju ogromnim finansijskim minusom preduzeća koji je dostigao 1,5 miliona maraka. Šta će o svemu reći odbornici, među kojima ima i onih koji su svojevremeno uticali na to da cijena bude smanjena sa jedne marke na 80 feninga, znaće se u utorak.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana