Jerinić: Uskoro grant do 30 miliona KM za rješavanje problema vodosnabdijevanja na području Doboja

Srna
Foto: Srna

DOBOJ - Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je danas da se uskoro očekuje povlačenje do 30.000.000 KM grant sredstava za koja je Gradska uprava aplicirala kod Evropske investicione banke i Svjetske banke s ciljem rješavanja problema vodosnabdijevanja svih dijelova ove lokalne zajednice.

"Suša je ove godine ukazala na sve probleme sa kojima se susreće gradski vodovod i zbog toga preduzimamo niz aktivnosti kako bismo rekonstrukcijom smanjili postojeće gubitke i uložili u nova izvorišta", rekao je Jerinić

Jerinić posjetio je danas lokaciju na kojoj se radi kaptaža u Cericima u okviru projekta vodosnabdijevanja više od 400 domaćinstava mjesne zajednice Podnovlje, a obuhvatiće i dijelove mjesnih zajednica Božinci, Glogovica i Trnjani.

On je rekao novinarima da se radi o projektu u iznosu od oko 2.800.000 KM i da će se raditi u fazama naredne dvije do tri godine, te da je zadovoljan dosadašnjom dinamikom.

"Do sada smo uložili oko 900.000 KM. U planu je da se riješi problem pijaće vode građana Podnovlja, Božinaca, Trnjana, ali i drugih naselja na Vučijaku", izjavio je Jerinić.

On je naveo da je nedavno izvođač uveden u posao na izgradnji bunara u Pridjelu.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević rekao je da će rezervoar u izgradnji po završetku biti kapaciteta oko 180 metara kubnih.

"Prva faza, odnosno prva visinska zona je već urađena i voda je puštena za stotinjak domaćinstava. Druga visinska zona podrazumijeva izgradnju ove kaptaže i vodova prema Glogovici, dijelu Podnovlja, Ciglani i dalje prema Bosićima, a čuli ste od gradonačelnika da je predviđen i dio Trnjana i Božinaca", naveo je Kovačević.

Kovačević, koji je i mještanin Podnovlja, ukazao je na probleme sa vodom koji imaju građani područja Vučijaka, od kojih se većina bavi poljoprivredom i cisternama se snabdijevaju vodom.

Poljoprivrednik Mićo Gavrić rekao je da se unazad nekoliko godina vodom snabdijeva cisternama koje mu obezbjeđuju dvodnevne zalihe.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana