Istočno Sarajevo i ćirilica će se oduprijeti deklaraciji SDA

ATV
Istočno Sarajevo i ćirilica će se oduprijeti deklaraciji SDA

Istočno Sarajevo neće nikada biti u sastavu federalnog Sarajeva. Šest opština Grada neće biti dio ni jedne regije koju su zamislili u SDA, u svojoj deklaraciju, poruke su sa entiteske granice.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva poručuje da je upravo deklaracija samo potvrda da je srpski narod napravio pravu stvar 1992.godine I izgradio sebi slobodu koja se zove Republika Srpska. 

“Pokušao je lider SDA Bakir Izetbegović, prije pet godina da briše entitesku liniju. Tadašnje gradsko rukovodstvo predvođeno SDS-om pristalo je da u okviru obilježavanja sarajevskog atentata bude domaćin biciklistima. Ne gledajući suštinu, SDS-ovci su, naivno, otvorili vrata organizatorima Tur de Franc-a, ali i bošnjačkim željama. Baš tada je Izetbegović, kao bošnjački član Predsjedništva, iz Istočnog Sarajeva poslao poruke koje se danas mogu naći u usvojenoj deklaraciji. A, to je da želi da Sarajevo prisvoji sve prijeratne opštine u jednu regiju”, kaže Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva. 

“Bicikli će simbolično da pređu liniju koja je dijelila Sarajevo prije 20 godina, u to vrijeme je bilo nezamislivo proći tim putem, biće to simbolički prelazak koji simbolizuje ujedinjenje grada”, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Da se u Sarajevu žele poigrati sa identitetom i da pokušavaju prisvajati sve ono što je srpsko svjesna je i akademska zajednica u Republici Srpskoj. Nametanje bosanskog jezika kao identiteta jednog naroda za srpske lingviste je neprihvatljivo.

“Da bi bosanski jezik, bosanski identitet, vidim u deklaraciji postoji bosansko-hercegovački, ta komponenta se zanemaruje stalno u sastavu BiH i da bi taj identitet bio formiran, i da bi smo svi mi to prihvatili i pristali, moramo prvo da pristanemo na oblikovanje u jeziku. Tu se kreće od istorijskih spomenika i apsurdno je pominjati i svojatati od strane Bošnjaka, prve pisane spomenike na narodnom jeziku, kao što je Povelja Kulina Bana iz 1189. godine, niti je tad bilo pomena o bošnjacima”, kaže prof. dr Milanka Babić, ligvista.

Već godinama je na udaru ćirilica. Bošnjaci pokušava nametnutu bosanski jezik, a od nedavno su se okomili i na Povelju Kulina Bana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana