Источно Сарајево и ћирилица ће се одупријети декларацији СДА

ATV
Источно Сарајево и ћирилица ће се одупријети декларацији СДА

Источно Сарајево неће никада бити у саставу федералног Сарајева. Шест општина Града неће бити дио ни једне регије коју су замислили у СДА, у својој декларацију, поруке су са ентитеске границе.

Градоначелник Источног Сарајева поручује да је управо декларација само потврда да је српски народ направио праву ствар 1992.године И изградио себи слободу која се зове Република Српска. 

“Покушао је лидер СДА Бакир Изетбеговић, прије пет година да брише ентитеску линију. Тадашње градско руководство предвођено СДС-ом пристало је да у оквиру обиљежавања сарајевског атентата буде домаћин бициклистима. Не гледајући суштину, СДС-овци су, наивно, отворили врата организаторима Тур де Франц-а, али и бошњачким жељама. Баш тада је Изетбеговић, као бошњачки члан Предсједништва, из Источног Сарајева послао поруке које се данас могу наћи у усвојеној декларацији. А, то је да жели да Сарајево присвоји све пријератне општине у једну регију”, каже Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева. 

“Бицикли ће симболично да пређу линију која је дијелила Сарајево прије 20 година, у то вријеме је било незамисливо проћи тим путем, биће то симболички прелазак који симболизује уједињење града”, каже Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Да се у Сарајеву желе поиграти са идентитетом и да покушавају присвајати све оно што је српско свјесна је и академска заједница у Републици Српској. Наметање босанског језика као идентитета једног народа за српске лингвисте је неприхватљиво.

“Да би босански језик, босански идентитет, видим у декларацији постоји босанско-херцеговачки, та компонента се занемарује стално у саставу БиХ и да би тај идентитет био формиран, и да би смо сви ми то прихватили и пристали, морамо прво да пристанемо на обликовање у језику. Ту се креће од историјских споменика и апсурдно је помињати и својатати од стране Бошњака, прве писане споменике на народном језику, као што је Повеља Кулина Бана из 1189. године, нити је тад било помена о бошњацима”, каже проф. др Миланка Бабић, лигвиста.

Већ годинама је на удару ћирилица. Бошњаци покушава наметнуту босански језик, а од недавно су се окомили и на Повељу Кулина Бана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана