Han Pijesak u blokadi

B. M.
Han Pijesak u blokadi

Han Pijesak - Račun opštine Han Pijesak blokiran je na iznos od 144.000 maraka po presudi Vrhovnog suda RS, potvrdio je juče načelnik ove opštine Ljubivoje Šupić.

Pojasnio je da je riječ o presudi koju je sud donio po žalbi bijeljinske firme "Instel" na odluku nižeg suda, kao i da je polovina ovog iznosa osnovni dug, a polovina kamata.

- Opština je tužila "Instel" i dobila spor pred Osnovnim sudom, nakon čega se ova firma žalila Vrhovnom sudu, koji je krajem 2014. godine presudio u njenu korist, što je rezultovalo blokadom računa - istakao je Šupić. Naveo je da su u toku pregovori sa "Instelom" o plaćanju duga na rate, te dodao da je u momentu blokade sa računa opštine skinuto 80.000 KM. Podsjetivši da "Šume RS" duguju opštini za prošlu godinu 320.000 KM, Šupić je naveo da bi uplata dijela ovoga duga pomogla u deblokadi računa i prevazilaženju teške situacije. Novac od naknade od prodaje šumskih drvnih sortimenata čini više od jedne trećine godišnjeg budžeta.

- Za infrastrukturu na godišnjem nivou dovoljno je maksimalno 500.000 KM, a ostatak novca bi trebalo da bude usmjeren za finansiranje Teritorijalne vatrogasne jedinice, Komunalnog preduzeća, čišćenje puteva, te nabavku ogreva za školu i školsku dvoranu. Ako "Šume RS" odbiju ovakvu mogućnost utroška novca od naknade, opština će biti u ozbiljnom problemu - istakao je Šupić.

Kredit

Ljubivoje Šupić je najavio da će Skupština opštine Han Pijesak na sjednici od 13. februara razmatrati odluku o kreditnom zaduženju kod banaka u iznosu od 300.000 KM, čime bi se pokrile naslijeđene obaveze iz 2006. godine.

- Opština Han Pijesak nije prezadužena i može ući u još jedan kreditni aranžman. Ovim kreditom konačno bismo se oslobodili naslijeđenih obaveza koje prenosimo još od 2006. godine - kaže Šupić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana