Хан Пијесак у блокади

Б. М.
Хан Пијесак у блокади

Хан Пијесак - Рачун општине Хан Пијесак блокиран је на износ од 144.000 марака по пресуди Врховног суда РС, потврдио је јуче начелник ове општине Љубивоје Шупић.

Појаснио је да је ријеч о пресуди коју је суд донио по жалби бијељинске фирме "Инстел" на одлуку нижег суда, као и да је половина овог износа основни дуг, а половина камата.

- Општина је тужила "Инстел" и добила спор пред Основним судом, након чега се ова фирма жалила Врховном суду, који је крајем 2014. године пресудио у њену корист, што је резултовало блокадом рачуна - истакао је Шупић. Навео је да су у току преговори са "Инстелом" о плаћању дуга на рате, те додао да је у моменту блокаде са рачуна општине скинуто 80.000 КМ. Подсјетивши да "Шуме РС" дугују општини за прошлу годину 320.000 КМ, Шупић је навео да би уплата дијела овога дуга помогла у деблокади рачуна и превазилажењу тешке ситуације. Новац од накнаде од продаје шумских дрвних сортимената чини више од једне трећине годишњег буџета.

- За инфраструктуру на годишњем нивоу довољно је максимално 500.000 КМ, а остатак новца би требало да буде усмјерен за финансирање Територијалне ватрогасне јединице, Комуналног предузећа, чишћење путева, те набавку огрева за школу и школску дворану. Ако "Шуме РС" одбију овакву могућност утрошка новца од накнаде, општина ће бити у озбиљном проблему - истакао је Шупић.

Кредит

Љубивоје Шупић је најавио да ће Скупштина општине Хан Пијесак на сједници од 13. фебруара разматрати одлуку о кредитном задужењу код банака у износу од 300.000 КМ, чиме би се покриле наслијеђене обавезе из 2006. године.

- Општина Хан Пијесак није презадужена и може ући у још један кредитни аранжман. Овим кредитом коначно бисмо се ослободили наслијеђених обавеза које преносимо још од 2006. године - каже Шупић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана