Gimnazijalci iz Banjaluke pobrali četiri medalje u Moskvi

Vesna Popović, Jovan Škrbić
Gimnazijalci iz Banjaluke pobrali četiri medalje u Moskvi

Banjaluka - Učenici banjalučke Gimnazije osvojili su jednu srebrnu i tri bronzane medalje na Olimpijadi metropola u Moskvi.

Na takmičenju koje je trajalo od 4. do 8. septembra banjalučki gimnazijalci su ukupno osvojili 22. mjesto od 36 ekipa.

Tijana Babić je na takmičenju iz matematike osvojila srebrnu medalju, a Aleksa Račić bronzanu. Ivani Dević je pripala bronza na takmičenju iz fizike, a Jovan Stojiljković je takođe osvojio bronzanu medalju, ali na takmičenju iz informatike. Odmah po povratku u Banjaluku "srebrna" Tijana je rekla da se odlično provela u Moskvi, te da je uživala u izazovu koji je ovo takmičenje predstavljalo.

- Drago mi je što ovo takmičenje nije bilo ograničeno na samo jednu oblast kao što je matematika, već je bilo i iz fizike, informatike i hemije. To nam je omogućilo da razmjenjujemo znanja - kazala je Babićeva.

Dodala je da se nije posebno pripremala za ovo takmičenje.

- Konstantno vježbam jer često učestvujem na raznim takmičenjima tako da nikada nemam posebne pripreme, već kontinuirano radim - rekla je Babićeva.

Račić, koji pohađa treći razred, kaže da su zadaci bili veoma teški.

- Radi se o internacionalnoj olimpijadi i konkurencija je bila jaka. Na takmičenju iz matematike učestvovalo je 72 učenika iz 36 gradova i osvojiti bronzu sigurno nije mali uspjeh - kazao je Račić.

Istakao je da u narednom periodu planira da još više vježba i sprema se za takmičenja.

- Ako nas pozovu iduće godine na olimpijadu, cilj mi je da osvojim bolje mjesto - naveo je Račić.

Dodao je da su organizatori bili odlični domaćini te da su se potrudili da đake upoznaju sa Moskvom i njenim znamenitostima.

Direktor Gimnazije Zoran Pejašinović je istakao da je Banjaluka bila najmanji grad koji je učestvovao na ovom takmičenju.

- Plasirati se ispred gradova kao što su Te­l Aviv, Nju Delhi ili Rim, biti bolji od njih i osvojiti četiri medalje je fantastično. Ponosan sam na naše đake i drago mi je što sam kao Banjalučanin i direktor Gimnazije bio u Moskvi - kazao je Pejašinović.

Trud se isplati

Zoran Pejašinović je rekao da je uspjeh gimnazijalaca sjajna poruka za sve đake.

- Osvojene medalje pokazuju da se trud i rad isplati i da mogu postići puno samo ako na tome rade - istakao je Pejašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana