Fočaci sa mitropolitom proslavili nebeskog zaštitinika

SRNA
Foto: Tanjug

FOČA - U Foči je danas obilježena krsna slava opštine i Hrama Svetog Nikole - Prenos moštiju svetog Nikolaja, a tim povodom Svetu arhijerejsku liturgiju, u prisustvu velikog broja vjernika, služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Nakon liturgije u Hramu Svetog Nikole i lomljenja slavskog kolača, ulicama Foče prošla je svečana litija, koju su uljepšala djeca u narodnim nošnjama iz Kulturno-umjetničkog društva „Foča“, kao i mladi fočanski sportisti.

Lomljenje slavskog kolača potom je obavljeno i u zgradi opštine. Mitropolit Hrizostom je u liturgijskoj besjedi istakao da je Sveti Nikola bio pravilo vjere i hrišćanskog učenja, obrazac krotosti i smirenja.

„Da i mi budemo kao on, obrasci vjere, da onako kako vjerujemo i živimo. To je obrazac, ne da samo ispovijedamo, a da drugačije živimo, već upravo prema našoj vjeri tako i da živimo, kao što je živio naš Sveti otac Nikolaj“, rekao je vladika Hrizostom, čestitajući Fočacima slavu.

On je naveo da je Sveti Nikola, kao i Sveti Vasilije Ostroški, prepoznatljiv kao čudotvorac. Vladika Hrizostom je istakao da su se mnoga čuda desila na moštima Svetog Nikole, kod ljudi koji sa vjerom i ljubavlju i strahom Božjim prilaze i traže pomoć i zaštitu.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović čestitao je slavu fočanskom sveštenstvu, sugrađanima i radnicima opštinske uprave. „Svečana litija je bila veličanstvena i zahvaljujem svima koji su učestvovali, posebno Kulturno-umjetničkom društvu i sportskim kolektivima koji su se odazvali i upotpunili proslavu. Nakon pauze zbog virusa korona, nastavili smo tradiciju i to ćemo da radimo i u narednom periodu“, rekao je Vukadinović.

Hram Svetog Nikole, na uzvišenju Ćerezluk iznad Foče, izgrađen je 1857. godine za vrijeme turske okupacije. Slavom u narodu poznatom kao Nikolice obilježava se uspomena na prenos moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog iz Male Azije u italijanski grad Bari 9. maja 1087. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana