Фочаци са митрополитом прославили небеског заштитиника

СРНА
Foto: Танјуг

ФОЧА - У Фочи је данас обиљежена крсна слава општине и Храма Светог Николе - Пренос моштију светог Николаја, а тим поводом Свету архијерејску литургију, у присуству великог броја вјерника, служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Након литургије у Храму Светог Николе и ломљења славског колача, улицама Фоче прошла је свечана литија, коју су уљепшала дјеца у народним ношњама из Културно-умјетничког друштва „Фоча“, као и млади фочански спортисти.

Ломљење славског колача потом је обављено и у згради општине. Митрополит Хризостом је у литургијској бесједи истакао да је Свети Никола био правило вјере и хришћанског учења, образац кротости и смирења.

„Да и ми будемо као он, обрасци вјере, да онако како вјерујемо и живимо. То је образац, не да само исповиједамо, а да другачије живимо, већ управо према нашој вјери тако и да живимо, као што је живио наш Свети отац Николај“, рекао је владика Хризостом, честитајући Фочацима славу.

Он је навео да је Свети Никола, као и Свети Василије Острошки, препознатљив као чудотворац. Владика Хризостом је истакао да су се многа чуда десила на моштима Светог Николе, код људи који са вјером и љубављу и страхом Божјим прилазе и траже помоћ и заштиту.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић честитао је славу фочанском свештенству, суграђанима и радницима општинске управе. „Свечана литија је била величанствена и захваљујем свима који су учествовали, посебно Културно-умјетничком друштву и спортским колективима који су се одазвали и употпунили прославу. Након паузе због вируса корона, наставили смо традицију и то ћемо да радимо и у наредном периоду“, рекао је Вукадиновић.

Храм Светог Николе, на узвишењу Ћерезлук изнад Фоче, изграђен је 1857. године за вријеме турске окупације. Славом у народу познатом као Николице обиљежава се успомена на пренос моштију Светог Николаја Мирликијског из Мале Азије у италијански град Бари 9. маја 1087. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана