Energetski samit od 22. do 25. marta u Neumu

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Energetski samit, koji će biti održan od 23. do 25. marta u Neumu, okupiće ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o potrebnoj reformi energetskog sektora i putu BiH u tranziciji ka čistoj energiji, saopšteno je iz Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/.

Skup "Energetski samit 2022" organizuju USAID, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru /USAID EPA/, Razvojni program Ujedinjenih nacija /UNDP/, EU Delegacija u BiH, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju /GIZ/ u ime njemačke vlade i Britanska ambasada Sarajevo. Ovaj skup je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Regulatorne komisije za električnu energiju BiH, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH /FBiH/.

Fokus diskusija će biti na napretku reformske agende, bezbjednosti snabdijevanja prirodnim gasom i preduslovima za povećanje potrošnje, ulozi žena u energetskom sektoru, te finansijskim zahtjevima za pravednu tranziciju ka niskougljičnoj ekonomiji.

Takođe, razgovaraće se o tržištu električne energije i izazovima karakterističnim za BiH, kao i o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije kao temi koja je uvijek blisko povezana uz borbu protiv klimatskih promjena.

Dan prije zvaničnog početka Samita, u utorak, 22. marta, biće održana promocija Digitalnog vodiča za investiranje u energetski sektor u BiH i razgovor sa medijima u vezi sa ključnim temama Samita, kako bi što adekvatnije izvještavali sa centralnog događaja energetskog sektora u BiH, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana