Donatorska veče za nastavak gradnje hrama u Međuvođu, treba još 200.000 KM

Srna
Donatorska veče za nastavak gradnje hrama u Međuvođu, treba još 200.000 KM

KOZARSKA DUBICA - U Međuvođu kod Kozarske Dubice na donatorskoj večeri prikupljana su sredstva za nastavak izgradnje Hrama Svetih mučenika jasenovačkih za koji je potrebno još 200.000 KM da bi bio pokriven.

Domaćin donatorske večeri Darko Banjac rekao je novinarima da je izgradnja hrama počela prije dvije godine, ali treba još puno toga da se uradi, podsjetivši da je ova crkva posvećena svim stradalnicima srpskog naroda u Jasenovcu i jedina je crkva u ovoj eparhiji koja nosi naziv Svetih mučenika jasenovačkih.

"Domaćini smo donatorske večeri da bi pokrili crkvu, jer je različitim prilozima dobrih ljudi iz cijelog svijeta uspjela da se ozida, ali je preostalo još puno posla i potrebno je još 200.000 KM da bi se crkva pokrila", rekao je Banjac.

On je naveo da su uspjeli da dobiju donaciju od 18.000 evra zahvaljujući Aleksandru Sofiću, sekretaru za regionalni razvoj u Vladi Vojvodine, Aleksandru Đedovcu, direktoru Fonda za razvoj Pokrajinske Vlade i specijalnom savjetniku ministra odbrane Srbije Nikoli Banjcu.

Banjac je zahvalio Diki Cvijetinoviću iz Bijeljine i Jovici Vlatkoviću iz Trebinja, koji će kupiti srednje zvono crkve koje košta 11.500 evra.

On je dodao da će sa sin Aleksejom donirati malo zvono crkve vrijedno 7.000 evra, a da je donator iz Amerike obezbijedio oko 18.000 evra za veliko zvono.

"Tako da smo obezbjedili sredstva za sva tri zvona crkve", rekao je Banjac.

Paroh knežički Željko Jevđenić rekao je da izgradnja hrama teče u skladu sa sredstvima koja su na raspolaganju, a obezbjeđuju se donacijama Srba iz Srpske i cijelog svijeta.

"Loše vremenske prilike omele su nas u tome da još više uradimo tokom ove godine, ali ono što je namjera jeste da do hramovne slave ove godine, Svetih novomučenika jasenovačkih, ozidamo, pokrijemo i nabavimo zvona crkve", rekao je sveštenik Jevđenić.

Među donatorima u Međuvođu večeras je bio i Zoran Gvozden koji živi u američkoj saveznoj državi Viskonsin, koji je obezbjedio 17.700 evra za veliko zvono crkve.

Gvozden je rekao da je donacijama Srba iz Amerike obezbjeđeno 13.000 evra, dok je 4.700 evra obezbjedila Humanitarna organizacija "28. juni".

"U današnje vrijeme teško je graditi i prikupiti sredstva za donacije, ali smo uspjeli jer smatramo da je veoma važan spomenik koji će trajno svjedočiti o stradanju naroda našeg kraja", rekao je Gvozden.

Donatorskoj večeri u Međuvođu prisustvovali su i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić, načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović, narodni poslanik Dragan Brdar, privrednici, zvaničnici i predstavnici drugih opština iz Potkozarja, mještani i drugi gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana