Донаторска вече за наставак градње храма у Међувођу, треба још 200.000 КМ

Срна
Донаторска вече за наставак градње храма у Међувођу, треба још 200.000 КМ

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У Међувођу код Козарске Дубице на донаторској вечери прикупљана су средства за наставак изградње Храма Светих мученика јасеновачких за који је потребно још 200.000 КМ да би био покривен.

Домаћин донаторске вечери Дарко Бањац рекао је новинарима да је изградња храма почела прије двије године, али треба још пуно тога да се уради, подсјетивши да је ова црква посвећена свим страдалницима српског народа у Јасеновцу и једина је црква у овој епархији која носи назив Светих мученика јасеновачких.

"Домаћини смо донаторске вечери да би покрили цркву, јер је различитим прилозима добрих људи из цијелог свијета успјела да се озида, али је преостало још пуно посла и потребно је још 200.000 КМ да би се црква покрила", рекао је Бањац.

Он је навео да су успјели да добију донацију од 18.000 евра захваљујући Александру Софићу, секретару за регионални развој у Влади Војводине, Александру Ђедовцу, директору Фонда за развој Покрајинске Владе и специјалном савјетнику министра одбране Србије Николи Бањцу.

Бањац је захвалио Дики Цвијетиновићу из Бијељине и Јовици Влатковићу из Требиња, који ће купити средње звоно цркве које кошта 11.500 евра.

Он је додао да ће са син Алексејом донирати мало звоно цркве вриједно 7.000 евра, а да је донатор из Америке обезбиједио око 18.000 евра за велико звоно.

"Тако да смо обезбједили средства за сва три звона цркве", рекао је Бањац.

Парох кнежички Жељко Јевђенић рекао је да изградња храма тече у складу са средствима која су на располагању, а обезбјеђују се донацијама Срба из Српске и цијелог свијета.

"Лоше временске прилике омеле су нас у томе да још више урадимо током ове године, али оно што је намјера јесте да до храмовне славе ове године, Светих новомученика јасеновачких, озидамо, покријемо и набавимо звона цркве", рекао је свештеник Јевђенић.

Међу донаторима у Међувођу вечерас је био и Зоран Гвозден који живи у америчкој савезној држави Висконсин, који је обезбједио 17.700 евра за велико звоно цркве.

Гвозден је рекао да је донацијама Срба из Америке обезбјеђено 13.000 евра, док је 4.700 евра обезбједила Хуманитарна организација "28. јуни".

"У данашње вријеме тешко је градити и прикупити средства за донације, али смо успјели јер сматрамо да је веома важан споменик који ће трајно свједочити о страдању народа нашег краја", рекао је Гвозден.

Донаторској вечери у Међувођу присуствовали су и начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, предсједник Скупштине општине Владимир Рокић, начелник општине Костајница Никола Јањетовић, народни посланик Драган Брдар, привредници, званичници и представници других општина из Поткозарја, мјештани и други гости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана