Đokić: "Gross" primjer poštovanja koncesionog ugovora

Srna
Foto: Srna

SREBRENICA- Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je prilikom današnje posjete Rudniku olova i cinka "Sase" kod Srebrenice koji posluje u okviru kompanije "Gross" da je ta firma primjer uzornog izvršenja koncesionih i drugih poreskih obaveza, te istakao podršku rudarskoj proizvodnji u Srpskoj budući da je to baza razvoja.

Đokić je izrazio zadovoljstvo rezultatima rada, razvoja i vidljivog napretka ovog preduzeća sa 470 zaposlenih koje redovno izmiruje koncesione naknade, ali i sve druge obaveze po osnovu prihoda, plata i doprinosa prema radnicima i državi.

"Pokazatelji o poslovanju to potvrđuju i osjećam obavezu da odam priznanje rukovodstvu i zaposlenima na organizaciji posla i predanom radu, posebno rudarima koji rade u složenim uslovima u podzemnoj eksploataciji rude i bilježe zavidne rezultate", istakao je Đokić.

Prema njegovim riječima, važno je da se osigurava podrška ovoj kompaniji, što će nastaviti da se čini s ciljem razvoja i ekonomskom snaženja Republike Srpske, ali i održivog života na ovom području.

On je naveo da se oživljavanjem rada ovog rudnika promijenio ambijent i poboljšali uslovi života, čemu doprinosi rad u ovom kolektivu i primanja koja su redovna i dobra za ove uslove, te omogućavaju normalan život porodicama zaposlenih.

Đokić je istakao značaj ove firme i za druge djelatnosti i one koji obavljaju određene usluge za potrebe ovog rudnika.

"Želimo da podržimo rudarsku proizvodnju na svim lokalitetima u Srpskoj gdje je ona moguća jer je to baza razvoja. Važna nam je saradnja i da ova kompanija osjeti brigu Vlade Republike Srpske i pomoć ukoliko ona zatreba. Podrška ministarstva ovom kolektivu neće izostati", rekao je Đokić i dodaod da je danas tu da vidi kojim dodatnim mjerama možemo pomoći prevazilaženje teškoća izazvanih poremećajima na svjetskom tržištu.

On je najavio i podršku otvaranju odjeljenja rudarske struke u srebreničkom Srednjoškolskom centru za školovanje kadrova za potrebe ovog, ali i drugih rudnika u ovoj regiji, što smatra veoma značajnim jer će sve, koji završe tu školu, čekati sigurno zaposlenje.

Predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske Maja Šuput rekla je da ova kompanija uredno izmiruje ugovorene obaveze, ali i da će ona biti predmet kontrole ove komisije u narednom periodu.

Predsjednik Upravnog odbora "Gross-a"Jelena Petrić rekla je da je ovogodišnji plan eksploatacije 310.000 tona rude i da je veći od prošlogodišnjeg, taj plan se dijelom premašuje iako teškoće u poslovanju izaziva porast cijene čelika i drugih repromaterijala koji se koriste u rudarskoj proizvodnji, što je izazvala situacija u Ukrajini.

"Očekujem da ćemo se izboriti sa ovim teškoćama kao i porastom cijene električne energije uz razumijevanje resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske koje nikada nije izostajalo i nadam se da ćemo pronaći određena rješenja koja će omogućiti nesmetan rad i pozitivne rezultate i razvoj ove firme", rekla je Petrićeva.

Ona je ukazala da je trenutno loša cijena olova i cinka na svjetskoj berzi i da očekuje da će se to uskoro promijeniti i doći do porasta cijene.

Petrićeva je posebno naglasila problem nedostatka radne snage, odnosno kvalifikovanih radnika rudarske struke i potrebu za otvaranjem rudarske škole za oblast rudarstva, od kojeg živi ovaj kraj.

Ona je navela i da očekuje pomoć Vlade da bi obezbijedili angažovanje određenog broja radnika iz Srbije i inostranstva za kojima postoji potreba u ovoj kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana