Ђокић: "Gross" примјер поштовања концесионог уговора

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је приликом данашње посјете Руднику олова и цинка "Сасе" код Сребренице који послује у оквиру компаније "Gross" да је та фирма примјер узорног извршења концесионих и других пореских обавеза, те истакао подршку рударској производњи у Српској будући да је то база развоја.

Ђокић је изразио задовољство резултатима рада, развоја и видљивог напретка овог предузећа са 470 запослених које редовно измирује концесионе накнаде, али и све друге обавезе по основу прихода, плата и доприноса према радницима и држави.

"Показатељи о пословању то потврђују и осјећам обавезу да одам признање руководству и запосленима на организацији посла и преданом раду, посебно рударима који раде у сложеним условима у подземној експлоатацији руде и биљеже завидне резултате", истакао је Ђокић.

Према његовим ријечима, важно је да се осигурава подршка овој компанији, што ће наставити да се чини с циљем развоја и економском снажења Републике Српске, али и одрживог живота на овом подручју.

Он је навео да се оживљавањем рада овог рудника промијенио амбијент и побољшали услови живота, чему доприноси рад у овом колективу и примања која су редовна и добра за ове услове, те омогућавају нормалан живот породицама запослених.

Ђокић је истакао значај ове фирме и за друге дјелатности и оне који обављају одређене услуге за потребе овог рудника.

"Желимо да подржимо рударску производњу на свим локалитетима у Српској гдје је она могућа јер је то база развоја. Важна нам је сарадња и да ова компанија осјети бригу Владе Републике Српске и помоћ уколико она затреба. Подршка министарства овом колективу неће изостати", рекао је Ђокић и додаод да је данас ту да види којим додатним мјерама можемо помоћи превазилажење тешкоћа изазваних поремећајима на свјетском тржишту.

Он је најавио и подршку отварању одјељења рударске струке у сребреничком Средњошколском центру за школовање кадрова за потребе овог, али и других рудника у овој регији, што сматра веома значајним јер ће све, који заврше ту школу, чекати сигурно запослење.

Предсједник Комисије за концесије Републике Српске Маја Шупут рекла је да ова компанија уредно измирује уговорене обавезе, али и да ће она бити предмет контроле ове комисије у наредном периоду.

Предсједник Управног одбора "Gross-a"Јелена Петрић рекла је да је овогодишњи план експлоатације 310.000 тона руде и да је већи од прошлогодишњег, тај план се дијелом премашује иако тешкоће у пословању изазива пораст цијене челика и других репроматеријала који се користе у рударској производњи, што је изазвала ситуација у Украјини.

"Очекујем да ћемо се изборити са овим тешкоћама као и порастом цијене електричне енергије уз разумијевање ресорног министарства и Владе Републике Српске које никада није изостајало и надам се да ћемо пронаћи одређена рјешења која ће омогућити несметан рад и позитивне резултате и развој ове фирме", рекла је Петрићева.

Она је указала да је тренутно лоша цијена олова и цинка на свјетској берзи и да очекује да ће се то ускоро промијенити и доћи до пораста цијене.

Петрићева је посебно нагласила проблем недостатка радне снаге, односно квалификованих радника рударске струке и потребу за отварањем рударске школе за област рударства, од којег живи овај крај.

Она је навела и да очекује помоћ Владе да би обезбиједили ангажовање одређеног броја радника из Србије и иностранства за којима постоји потреба у овој компанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана