Čuvari stare pjesme u borbi protiv zaborava

Sreten Mitrović
Čuvari stare pjesme u borbi protiv zaborava

ROGATICA - Tradicionalni Sabor izvornog pjevanja u Rogatici okupio je više od 20 muških i ženskih grupa koje u svom repertoaru baštine izvorno narodno pjevanje sa područja sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije, Bratunca i okoline, ali i Priboja, Užica, Prijepolja, Lučana i Sevojna iz susjedne Srbije i Pljevalja u Crnoj Gori.

Ovu smotru čuvara narodne tradicije otvorio je poznati zdravičar iz Novog Goražda Dragoljub Stojanović, a onda su tokom programa, koji je trajao više od dva sata, pjevale muške i ženske grupe odjevene u tradicionalne narodne nošnje kraja iz kojeg su dolazile.

Iz sale gradskog bioskopa, gdje je sabor održan u nedjelju poslijepodne, odjekivale su stare pjesme iz svih krajeva odakle su došli njihovi učesnici.

Opšti je utisak da će ovaj dio narodne tradicije još dugo trajati, jer je u borbi za nezaborav izvorne pjesme sve više mlađih koji pjevaju ili sviraju narodne teme, kako su to radili njihovi preci.

Sabor je održan u organizaciji KUD-a “Sretenje”, koje već punih 16 godina radi na čuvanju narodne tradicije pri Crkvenoj opštini Rogatica, uz podršku brojnih sponzora iz Rogatice i jednog iz Višegrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana