Чувари старе пјесме у борби против заборава

Сретен Митровић
Чувари старе пјесме у борби против заборава

РОГАТИЦА - Традиционални Сабор изворног пјевања у Рогатици окупио је више од 20 мушких и женских група које у свом репертоару баштине изворно народно пјевање са подручја сарајевско-романијске и горњодринске регије, Братунца и околине, али и Прибоја, Ужица, Пријепоља, Лучана и Севојна из сусједне Србије и Пљеваља у Црној Гори.

Ову смотру чувара народне традиције отворио је познати здравичар из Новог Горажда Драгољуб Стојановић, а онда су током програма, који је трајао више од два сата, пјевале мушке и женске групе одјевене у традиционалне народне ношње краја из којег су долазиле.

Из сале градског биоскопа, гдје је сабор одржан у недјељу послијеподне, одјекивале су старе пјесме из свих крајева одакле су дошли њихови учесници.

Општи је утисак да ће овај дио народне традиције још дуго трајати, јер је у борби за незаборав изворне пјесме све више млађих који пјевају или свирају народне теме, како су то радили њихови преци.

Сабор је одржан у организацији КУД-а “Сретење”, које већ пуних 16 година ради на чувању народне традиције при Црквеној општини Рогатица, уз подршку бројних спонзора из Рогатице и једног из Вишеграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана