Ćurić: Podrška Vlade razvoju Hercegovine

SRNA
Foto: Srna

TREBINjE- Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je danas da Vlada Republike Srpske daje podršku razvoju Hercegovine u tri ključna pravca - energetici, poljoprivredi i turizmu, te putnoj infrastrukturi.

Ćurić je nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i ministrima u Vladi Srpske rekao da je razgovarano o tome šta je neophodno uraditi.

"Ključna je putna komunikacija. Na dionici Foča-Tjentište, koja je bila najveći problem, kreće se sa radovima, a u ovoj godini planiran je nastavak radova na putu Žegulja-Stolac", rekao je Ćurić.

On je naveo da je predsjednik Srpske podržao izgradnju kongresnog centra u Trebinju, koji će biti značajan za razvoj turizma.

Ćurić je dodao da je sa nadležnim ministrom dogovoreno da u školskoj 2024/2025. godini u Trebinju bude otvoreno odjeljenje Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

On je rekao da je na sastanku razgovarano i o vodosnabdijevanju, navodnjavanju, te istakao da postoji investiciona podrška Vlade Republike Srpske.

"Svi načelnici hercegovačkih opština su se na sastanku izjasnili da imaju dobru saradnju i komunikaciju. Očekujemo da će tako biti i u narednom periodu", rekao je Ćurić. 

Hercegovina je u fokusu Vlade Republike Srpske i narednih 10-ak dana će se dobiti pregled problema svake od hercegovačkih opština, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i najavio da će sa premijerom Radovanom Viškovićem do kraja aprila posjetiti svaku od tih opština kako bi se riješila ta pitanja.

Dodik je nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem i načelnicima hercegovačkih opština u Trebinju rekao da su čuli konkretne probleme svake od vih opština, navodeći da je i do sada zajedničkom saradnjom učinjeno dosta na rješavanju njihovih problema, kojih i dalje ima i treba ih rješavati.

"U narednih 10-ak dana ćemo kreirati odgovore na ta pitanja i pojavićemo se ja i predjednik Vlade Republike Srpske sa ministrima u svakoj od ovih opština i pokušati dati odgovore", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Dodik je istakao da radovi na novoj bolnici u Trebinju idu bržom dinamikom nego što je predviđeno, istakavši da se u nju ulaže više od 120 miliona KM sredstava Vlade Republike Srpske.

"Podržaćemo i izgradnju Kongresnog centra u Trebinju" rekao je Dodik i dodao da i druge opštine u Hercegovini imaju pažnju za rješavanje njihovih problema.

On je podsjetio da su u prethodnom periodu uloženi veliki napori da se sanira stanje u opštini Nevesinje, što je evidentno, te da postoje i drugi problemi koje treba rješavati u opštinama Ljubinje, Berkovići i ostalim.

"Tri su sfere ključne - energetika, poljoprivreda i turizam i u okviru toga svaka opština treba da locira svoje razvojne planove", rekao je Dodik.

On je napomenuo da su načelnici opština iznijeli kao najvažnije obnavljanje putne komunikacije, podsjetivši da je u toku izgradnja puta preko Tjentišta, što je u sklopu napora za izgradnju brze ceste od Trebinja do Višegrada, za koju bi do kraja godine trebalo da se uradi master plan.

"Taj plan predviđa da se od Trebinja do Gacka gradi brza cesta sa četiri trake, a da se preko planine ide sa trećom trakom koja će omogućiti brzu komunikaciju, tako da će to biti do Foče, a od Foče ćemo dalje nastaviti sa četiri trake", naveo je Dodik.

On je pojasnio da taj master plan za čitavu republiku nije lako rješiv i da je skup, ali se mora početi to graditi.

Dodik je dodao da je komunikacijska izolovanost Hercegovine koja je bila prije 15-ak godina bitno smanjena i napravljen je put ka Herceg Novom, kao i vijadukt na Tjentištu, ali život traži više, kao što je i projekat aerodroma u Trebinju.

On je dodao da su za aerodrom potrebne i neke međunarodne saglasnosti, što se čeka, a usput se rješavaju pitanja poput imovinsko-pravnih, deminiranja i slično.

"Znači, niko nije odustao od toga", rekao je Dodik.

On je dodao da su problemi hercegovačkih opština komunikacija, radna mjesta, pomoć za saniranje šteta i od zemljotresa i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana