Četiri i po decenije radio Foče

Srna
Foto: skrinšot

FOČA- Radio Foča danas obilježava 45 godina rada, a u brojnim čestitkama ukazuje se i da je Radio kroz sve godine postojanja pokazao zavidan nivo profesionalizma i društvene odgovornosti i izrastao u kredibilan i odgovoran medij.

Prvo fočansko javno glasilo emitovanje programa počelo je 26. novembra 1976. godine, kao organ tadašnjeg Socijalističkog saveza radnog naroda.

Prostorije za radio-stanicu adaptirane su u bivšem pogonu fabrike ćilima, a predajnik za emitovanje signala izgrađen je na lokalitetu Velečevo.

Svojim signalom Radio Foča pokrivao je uglavnom područje svoje opštine, a pet godina kasnije, zbog potrebe izgradnje namjenskih objekata na Velečevu, predajnik je izmješten na lokalitet Šište, na višoj koti, što je poboljšalo čujnost.

Nekoliko godina prije rata predajnik je izmješten na kotu Kmur i omogućavao je čujnost u prečniku od oko 60 kilometara.

Kao opštinsko glasilo, Radio Foča uvijek je imao važnu ulogu u društvenom životu opštine, a posebno u periodu 1992-1995. godine.

U tom periodu program Radio Foče, koji se emitovao neprekidno 24 časa, bio je osnovni i jedini izvor informisanja građana i boraca na frontovima, a to se pokazalo posebno u vrijeme NATO bombardovanja Foče i nakon toga, kada je područje opštine bilo odsječeno od svijeta.

Nakon rata, obnovljen je predajnik na Kmuru i omogućen dobar prijem signala Radio Foče na širem prostoru Stare Hercegovine.

Radio Foča danas ima odgovarajuće prostorije za rad, tehnički je savremeno opremljen i svakodnevno emituje program od 8.00 do 17.00 časova.

Vladimir Pantović, vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i informisanje, u okviru kojeg danas djeluje Radio Foča, ističe da se oprema konstantno osavremenjuje, da Radio posjeduje sve potrebne dozvole Regulatorne agencije za komunikacije BiH, te da je u planu proširenje programa na 12 časova emitovanja.

On je naveo da od 2012. godine Radio Foča ima svoju internet stranicu, "Fejsbuk" stranicu, a slušaoci program mogu pratiti i preko interneta.

"Taj potez se pokazao dobrim, zato što smo dobili veliki broj pratilaca, uživamo povjerenje građana koji nam se svakodnevno javljaju. Zaista se trudimo da opravdamo taj epitet servisa građana opštine Foča preko kojeg mogu u svako doba da dobiju pravovremene i objektivne informacije", rekao je Pantović.

On je dodao da je u planu i da se osposobi lokalni predajnik Šište, čime bi se poboljšao signal u dolini rijeke Ćehotine, kao i predajnik Đurđevica sa novom frekvencijom za područje Popovog Mosta i Tjentišta.

Povodom četiri i po decenije rada, Radio Foča dobio je brojne čestitke, između ostalog i od načelnika opštine Milana Vukadinovića, koji je istakao da je Radio kroz sve godine postojanja pokazao zavidan nivo profesionalizma i društvene odgovornosti i izrastao u kredibilan i odgovoran medij, koji raznolikim programskim sadržajem doprinosi promociji opštine.

"Uz zahvalnost za odgovorno izvještavanje građana Foče, želim da nastavite da radite u najboljem interesu građana i ostanete istrajni u objektivnom i istinitom informisanju javnosti, poštujući najviše standarde novinarske profesije", navodi se u čestitki načelnika Vukadinovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana