Четири и по деценије радио Фоче

Срна
Foto: скриншот

ФОЧА- Радио Фоча данас обиљежава 45 година рада, а у бројним честиткама указује се и да је Радио кроз све године постојања показао завидан ниво професионализма и друштвене одговорности и израстао у кредибилан и одговоран медиј.

Прво фочанско јавно гласило емитовање програма почело је 26. новембра 1976. године, као орган тадашњег Социјалистичког савеза радног народа.

Просторије за радио-станицу адаптиране су у бившем погону фабрике ћилима, а предајник за емитовање сигнала изграђен је на локалитету Велечево.

Својим сигналом Радио Фоча покривао је углавном подручје своје општине, а пет година касније, због потребе изградње намјенских објеката на Велечеву, предајник је измјештен на локалитет Шиште, на вишој коти, што је побољшало чујност.

Неколико година прије рата предајник је измјештен на коту Кмур и омогућавао је чујност у пречнику од око 60 километара.

Као општинско гласило, Радио Фоча увијек је имао важну улогу у друштвеном животу општине, а посебно у периоду 1992-1995. године.

У том периоду програм Радио Фоче, који се емитовао непрекидно 24 часа, био је основни и једини извор информисања грађана и бораца на фронтовима, а то се показало посебно у вријеме НАТО бомбардовања Фоче и након тога, када је подручје општине било одсјечено од свијета.

Након рата, обновљен је предајник на Кмуру и омогућен добар пријем сигнала Радио Фоче на ширем простору Старе Херцеговине.

Радио Фоча данас има одговарајуће просторије за рад, технички је савремено опремљен и свакодневно емитује програм од 8.00 до 17.00 часова.

Владимир Пантовић, вршилац дужности директора Центра за културу и информисање, у оквиру којег данас дјелује Радио Фоча, истиче да се опрема константно осавремењује, да Радио посједује све потребне дозволе Регулаторне агенције за комуникације БиХ, те да је у плану проширење програма на 12 часова емитовања.

Он је навео да од 2012. године Радио Фоча има своју интернет страницу, "Фејсбук" страницу, а слушаоци програм могу пратити и преко интернета.

"Тај потез се показао добрим, зато што смо добили велики број пратилаца, уживамо повјерење грађана који нам се свакодневно јављају. Заиста се трудимо да оправдамо тај епитет сервиса грађана општине Фоча преко којег могу у свако доба да добију правовремене и објективне информације", рекао је Пантовић.

Он је додао да је у плану и да се оспособи локални предајник Шиште, чиме би се побољшао сигнал у долини ријеке Ћехотине, као и предајник Ђурђевица са новом фреквенцијом за подручје Поповог Моста и Тјентишта.

Поводом четири и по деценије рада, Радио Фоча добио је бројне честитке, између осталог и од начелника општине Милана Вукадиновића, који је истакао да је Радио кроз све године постојања показао завидан ниво професионализма и друштвене одговорности и израстао у кредибилан и одговоран медиј, који разноликим програмским садржајем доприноси промоцији општине.

"Уз захвалност за одговорно извјештавање грађана Фоче, желим да наставите да радите у најбољем интересу грађана и останете истрајни у објективном и истинитом информисању јавности, поштујући највише стандарде новинарске професије", наводи се у честитки начелника Вукадиновића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана