Carska ovca u Semberiji

Milan Cvjetinović
Carska ovca u Semberiji

BIJELjINA - Stočari Boško Pilić i Slaviša Njegić prvi su u BiH nabavili ovce pasmine "romanovska" koju još zovu i "carska ovca" jer je carska porodica Romanov svojevremeno radila na njenom širenju po Rusiji. Ova ruska ovca se smatra najplodnijom pasminom na svijetu.

Boško Pilić, izbjeglica iz Ključa, kupio je u selu Brocu nedaleko od Bijeljine imanje i zajedno sa suprugom Slavicom riješio da se ozbiljno bavi ovčarstvom.

- Prije nego što sam ušao u ovaj posao obišao sam petanaestak farmi, čitao literaturu, konsultovao se sa stručnjacima u udruženju "Stočar" i zaključio da je "romanovska" elitna pasmina, koja daje maksimum u ovčarstvu - kaže Pilić.

Uslijedilo je putovanje u Rusiju i Češku, nabavka prvih stotinak grla ove rase, što je koštalo 50.000 maraka a dodatno je  objekte uložio 27.000 maraka.

- "Romanovska" je ovca koja ima dva jagnjenja u toku godine i u prosjeku daje petoro-šestoro jagnjadi godišnje, a ima ih koje daju i osmoro. Ono što traži puno posla je da pratite svaku ovcu tokom parenja, da znaš ko joj je otac, majka, baka djed, da ne bi došlo do rodoskrvnuća. Samo na taj način dobijate elitna grla ili grlo a-klase. "Romanovska"  je mali  potrošač, polovinu hrane je sijeno slama, silažni kukuruz, s tim što mora da ima jedna koncentrovani obrok - kaže Pilić.

Pilić tvrdi da svako onaj koji bi držao ovakvih 30 ovaca, mogao bi od toga sebi da obezbijedi prosječnu platu i da od toga pristojno živi i izdržava porodicu, pa  čak i lakši invalidi. Početna ulaganja jesu poprilično velika, ali se sve uloženo vraća samo za godinu-dvije. 

Prodaja telefonom

Boško Pilić kaže da trenutno u svom stadu ima 260 grla i čak osam linija "romanovski"  ovnova.

- Oko 150 jagnjadi ojagnjenih u februaru prodao sam i to telefonom. Nikada nisam išao na pijacu. Mene srce boli što stada "romanovske" nema više na našim poljima - kaže Pilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana