Broj stanovnika i novorođene djece u drastičnom padu u Srpcu: Bijela kuga upalila alarm

Dejan Jovičić
Broj stanovnika i novorođene djece u drastičnom padu u Srpcu: Bijela kuga upalila alarm

SRBAC - Sve manje stanovnika, naročito novorođene djece i đaka u školama, kao i prepolovljen broj brakova u Srpcu upalili su alarm kod nadležnih koji ističu da je potrebno hitno donijeti nove pronatalitetne mjere kako bi se bijela kuga zaustavila.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević formirao je radnu grupu koja je pripremila informaciju iz koje je vidljivo da se negativan prirodni priraštaj u Srpcu kretao od minus 2,7 promila u 2012. do čak minus 9,4 promila u 2019. godini.

Članica radne grupe i direktorica Centra za socijalni rad Slađana Potkonjak rekla je da je 2012. godine, prema procjenama, bilo 17.016 stanovnika u opštini a prije dvije godine 16.204.

- Ukupan broj rođene djece je takođe u padu, od 148 prije devet godina do 119 koliko je rođeno u prošloj godini. Smanjen je i broj osnovaca a najteža situacija je u Sitnešima gdje je prije deceniju bilo 314, a danas 176 đaka, dok je u Razboju bilo 403 a sada 339 - rekla je Potkonjak.

U Srpcu je 2010. godine bilo 111 sklopljenih brakova a lani svega 66. Evidentno je i da na ludi kamen staju sve stariji sugrađani, muškarci u prosjeku od 28 do 33 godine, a žene od 25 do 29 godina starosti.

- Razloga za kasnije stupanje u brak je mnogo, od promjene svijesti mladih o zajedničkom životu i porodici, fenomena produžene mladosti, nastojanja žene da bude ravnopravna i profesionalno uspješna i komociji muškaraca koji žele da radni dan posvećuju profesiji, a u slobodno vrijeme da uživaju - navela je Potkonjak.

Kako bi stimulisali mlade da sklapaju brakove i zasnivaju porodicu, opština Srbac je proteklih godina donijela niz mjera, od jednokratne novčane pomoći za novorođenčad u iznosu od 250 do 1.000 KM do pomoći za četvoro i više djece u iznosu od 100 KM mjesečno, podsticaja za izgradnju stambenih jedinica, oslobađanje plaćanja komunalne takse, sufinansiranje troškova prevoza, školarine i slično.

- Najviše smo ponosni na nove projekte izgradnje zgrade za mlade bračne parove sa 20 stanova i novog vrtića za smještaj 200 djece koji uskoro treba početi. Vrijednost oba projekta biće blizu tri miliona KM - rekao je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

Demografski razvoj i pronatalitetna politika bili su tema posebne sjednice lokalnog parlamenta. Odbornica DNS-a Danijela Novković Božić smatra da razlozi za negativnu stopu nataliteta najvećim dijelom leže u teškoj ekonomskoj situaciji i ističe da prije svega treba omogućiti budućim roditeljima da obezbijede egzistenciju.

- Na prvom mjestu to su sigurna radna mjesta sa solidnim primanjima kako nam mladi ne bi odlazili iz Republike Srpske. Novi objekti koji će se graditi biće od koristi, ali od zidova se ne živi - rekla je ona.

Bojana Miholjčić Šapurić iz SNSD-a predložila je da se svim vukovcima u osnovnim školama obezbijede besplatni udžbenici, školarina i prevoz ukoliko upišu srednju školu u Srpcu dok su njene stranačke koleginice Brankica Ivanović i Zorica Stančić mišljenja da bi trebalo obezbijediti novčanu pomoć mladim bračnim parovima prilikom sklapanja braka i organizaciju pripremne nastave za djecu predškolskog uzrasta u ruralnim sredinama. Na osnovu prikupljenih prijedloga biće formiran zaključak koji će se naći na jednom od redovnih skupštinskih zasjedanja, a sve u cilju izmjene postojećih i donošenja novih mjera koje će poboljšati populacionu politiku.

Fond života

Odbornik SNSD-a Branko Grahovac smatra da bi se u Srpcu trebalo osnovati Fond života koji će omogućiti višečlanim porodicama u kojima se rodi peto dijete da im se izgradi stambena jedinica. Sredstva za punjenje fonda bi se obezbijedila od brojnih donatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana