Број становника и новорођене дјеце у драстичном паду у Српцу: Бијела куга упалила аларм

Дејан Јовичић
Број становника и новорођене дјеце у драстичном паду у Српцу: Бијела куга упалила аларм

СРБАЦ - Све мање становника, нарочито новорођене дјеце и ђака у школама, као и преполовљен број бракова у Српцу упалили су аларм код надлежних који истичу да је потребно хитно донијети нове пронаталитетне мјере како би се бијела куга зауставила.

Начелник општине Млађан Драгосављевић формирао је радну групу која је припремила информацију из које је видљиво да се негативан природни прираштај у Српцу кретао од минус 2,7 промила у 2012. до чак минус 9,4 промила у 2019. години.

Чланица радне групе и директорица Центра за социјални рад Слађана Поткоњак рекла је да је 2012. године, према процјенама, било 17.016 становника у општини а прије двије године 16.204.

- Укупан број рођене дјеце је такође у паду, од 148 прије девет година до 119 колико је рођено у прошлој години. Смањен је и број основаца а најтежа ситуација је у Ситнешима гдје је прије деценију било 314, а данас 176 ђака, док је у Разбоју било 403 а сада 339 - рекла је Поткоњак.

У Српцу је 2010. године било 111 склопљених бракова а лани свега 66. Евидентно је и да на луди камен стају све старији суграђани, мушкарци у просјеку од 28 до 33 године, а жене од 25 до 29 година старости.

- Разлога за касније ступање у брак је много, од промјене свијести младих о заједничком животу и породици, феномена продужене младости, настојања жене да буде равноправна и професионално успјешна и комоцији мушкараца који желе да радни дан посвећују професији, а у слободно вријеме да уживају - навела је Поткоњак.

Како би стимулисали младе да склапају бракове и заснивају породицу, општина Србац је протеклих година донијела низ мјера, од једнократне новчане помоћи за новорођенчад у износу од 250 до 1.000 КМ до помоћи за четворо и више дјеце у износу од 100 КМ мјесечно, подстицаја за изградњу стамбених јединица, ослобађање плаћања комуналне таксе, суфинансирање трошкова превоза, школарине и слично.

- Највише смо поносни на нове пројекте изградње зграде за младе брачне парове са 20 станова и новог вртића за смјештај 200 дјеце који ускоро треба почети. Вриједност оба пројекта биће близу три милиона КМ - рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

Демографски развој и пронаталитетна политика били су тема посебне сједнице локалног парламента. Одборница ДНС-а Данијела Новковић Божић сматра да разлози за негативну стопу наталитета највећим дијелом леже у тешкој економској ситуацији и истиче да прије свега треба омогућити будућим родитељима да обезбиједе егзистенцију.

- На првом мјесту то су сигурна радна мјеста са солидним примањима како нам млади не би одлазили из Републике Српске. Нови објекти који ће се градити биће од користи, али од зидова се не живи - рекла је она.

Бојана Михољчић Шапурић из СНСД-а предложила је да се свим вуковцима у основним школама обезбиједе бесплатни уџбеници, школарина и превоз уколико упишу средњу школу у Српцу док су њене страначке колегинице Бранкица Ивановић и Зорица Станчић мишљења да би требало обезбиједити новчану помоћ младим брачним паровима приликом склапања брака и организацију припремне наставе за дјецу предшколског узраста у руралним срединама. На основу прикупљених приједлога биће формиран закључак који ће се наћи на једном од редовних скупштинских засједања, а све у циљу измјене постојећих и доношења нових мјера које ће побољшати популациону политику.

Фонд живота

Одборник СНСД-а Бранко Граховац сматра да би се у Српцу требало основати Фонд живота који ће омогућити вишечланим породицама у којима се роди пето дијете да им се изгради стамбена јединица. Средства за пуњење фонда би се обезбиједила од бројних донатора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана