Brod: Otvoreno odjeljenje za ginekologiju i nabavljena oprema i sanitet

Agencije
Brod: Otvoreno odjeljenje za ginekologiju i nabavljena oprema i sanitet

BROD - U opštini Brod uloženo je 140.000 KM za nabavku opreme i sanitetskog vozila, a uspostavljeno je i Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo u Domu zdravlja, u okviru projekta "Poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite žena u ovoj opštini".

Direktor Doma zdravlja Brod Zoran Predojević istakao je da je projekat realizovan u okviru finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.

On je istakao da ultrazvučni uređaj vrijedi oko 40.000 KM, a savremeno ambulantno vozilo sa opremom više od 102.000 KM.

"U protekle tri godine zaokružili smo priču sa dva realizovana projekta, gdje smo nabavili biohemijske analizatore, uradili smo informatizaciju ustanove. Prošle godine kupili smo ambulantno vozilo, zatim savremeni ultrazvučni aparat", rekao je Predojević novinarima.

On je dodao da je realizacijom projekta stvorena tehnička pretpostavka za poboljšanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, jer je uspostavljeno i Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo u Domu zdravlja Brod kao održiv model preventivne zdravstvene zaštite u područnim ambulantama.

"U proteklih sedam-osam godina dolazili su ginekolozi iz Dervente, jednom ili dva puta sedmično. Ženska populacija je bila uskraćena za te usluge. Imali smo ambulantna kola koja su prešla više od 500.000 kilometara. Sve je to dovodilo u pitanje nivo kvaliteta usluga, ali sada je sve daleko bolje za stanovnike Broda i samu ustanovu", rekao je Predojević.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Čičković istakla je da finansijski mehanizam pomaže lokalnim zajednicama da finansijska sredstva upotrijebe za razvojne prioritete, kao što je bilo i ovaj put u Brodu.

"Finansijski mehanizam nastavlja da živi i Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija nastaviće da daje sredstva kako bi finansijski mehanizam funkcionisao, kao i da putem javnih investicija i drugih izvora podržava opštinu Brod u razvojnim projektima, kao i do sada", rekla je Čičkovićeva.

Izvršni direktor Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Zlatko Popović istakao je da je ovo četvrti realizovani projekat iz finansijskog mehanizma na području ove opštine, te da je njihova ukupna vrijednost osam miliona KM.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić izrazio je veliko zadovoljstvo što je obogaćena zdravstvena usluga novim sadržajima i zahvalio svim učesnicima u realizovanom projektu.

"Riječ je o ginekološkoj ambulanti koja je opremljena najsavremenijim aparatom, tu je i rad novog ginekologa koji je iz Broda i koji je završio specijalizaciju. Hvala Vladi Republike Srpske, Ministarstvu finansija, IRB-u, švajcarskoj Ambasadi, a i opština je učestvovala jednim dijelom u finansiranju projekta", rekao je Jovičić.

Simbolično je presječena i vrpca na ulazu u Ambulantu za ginekologiju i akušerstvo, a specijalsta ginekolog Milovan Rajak predstavio je nabavljenu opremu i način pružanja usluga.

Finansijski mehanizam je zajednička inicijativa Minstarstva finansija i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Vlade Švajcarske, Razvojnog programa UN i IRB-a Republike Srpske.

Uspostavljen je da bi, plasiranjem bespovratnih novčanih sredstava, pružio podršku realizaciji razvojnih prioriteta utvrđenih strateškim dokumentima jedinica lokalne samouprave i na taj način doprinio jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana