Брод: Oтворено одјељење за гинекологију и набављена опрема и санитет

Agencije
Брод: Oтворено одјељење за гинекологију и набављена опрема и санитет

БРОД - У општини Брод уложено је 140.000 КМ за набавку опреме и санитетског возила, а успостављено је и Одјељење за гинекологију и акушерство у Дому здравља, у оквиру пројекта "Побољшање квалитета здравствене заштите жена у овој општини".

Директор Дома здравља Брод Зоран Предојевић истакао је да је пројекат реализован у оквиру финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској.

Он је истакао да ултразвучни уређај вриједи око 40.000 КМ, а савремено амбулантно возило са опремом више од 102.000 КМ.

"У протекле три године заокружили смо причу са два реализована пројекта, гдје смо набавили биохемијске анализаторе, урадили смо информатизацију установе. Прошле године купили смо амбулантно возило, затим савремени ултразвучни апарат", рекао је Предојевић новинарима.

Он је додао да је реализацијом пројекта створена техничка претпоставка за побољшање квалитета пружања здравствених услуга, јер је успостављено и Одјељење за гинекологију и акушерство у Дому здравља Брод као одржив модел превентивне здравствене заштите у подручним амбулантама.

"У протеклих седам-осам година долазили су гинеколози из Дервенте, једном или два пута седмично. Женска популација је била ускраћена за те услуге. Имали смо амбулантна кола која су прешла више од 500.000 километара. Све је то доводило у питање ниво квалитета услуга, али сада је све далеко боље за становнике Брода и саму установу", рекао је Предојевић.

Помоћник министра финансија Републике Српске Радмила Чичковић истакла је да финансијски механизам помаже локалним заједницама да финансијска средства употријебе за развојне приоритете, као што је било и овај пут у Броду.

"Финансијски механизам наставља да живи и Влада Републике Српске путем Министарства финансија наставиће да даје средства како би финансијски механизам функционисао, као и да путем јавних инвестиција и других извора подржава општину Брод у развојним пројектима, као и до сада", рекла је Чичковићева.

Извршни директор Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске Златко Поповић истакао је да је ово четврти реализовани пројекат из финансијског механизма на подручју ове општине, те да је њихова укупна вриједност осам милиона КМ.

Начелник општине Брод Илија Јовичић изразио је велико задовољство што је обогаћена здравствена услуга новим садржајима и захвалио свим учесницима у реализованом пројекту.

"Ријеч је о гинеколошкој амбуланти која је опремљена најсавременијим апаратом, ту је и рад новог гинеколога који је из Брода и који је завршио специјализацију. Хвала Влади Републике Српске, Министарству финансија, ИРБ-у, швајцарској Амбасади, а и општина је учествовала једним дијелом у финансирању пројекта", рекао је Јовичић.

Симболично је пресјечена и врпца на улазу у Амбуланту за гинекологију и акушерство, а специјалста гинеколог Милован Рајак представио је набављену опрему и начин пружања услуга.

Финансијски механизам је заједничка иницијатива Минстарства финансија и Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Владе Швајцарске, Развојног програма УН и ИРБ-а Републике Српске.

Успостављен је да би, пласирањем бесповратних новчаних средстава, пружио подршку реализацији развојних приоритета утврђених стратешким документима јединица локалне самоуправе и на тај начин допринио јачању јавних услуга и руралног развоја у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана