Brendiran drvarski mućeni pekmez

Srna
Brendiran drvarski mućeni pekmez

DRVAR - Drvarčanima koji se bave preradom drenjine danas je uručeno rješenje o registraciji drvarskog mućenog pekmeza od drenjine, čime je ovaj proizvod zvanično brendiran.

Rješenje o registraciji proizvoda predsjednici Udruženja “Budi zdrav kao dren” Jovanki Sabljić uručio je Dragan Brenjo iz Agencije za bezbjednost hrane BiH tokom 20. privredno-turističke manifestacije “Dani drvarske drenjine”.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je brendiranje mućenog pekmeza od drenjine velika stvar za sve njegove proizvođače sa područja Drvara.

“Sertifikat koji su danas Drvarčani dobili je priznat i u EU, što znači da se pekmez može praviti jedino u Drvaru i nigdje više pod tim nazivom”, rekao je Pašalić.

Pašalić je najavio da će se u narednom periodu raditi na tome da se zaštiti i rakija drenja.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić je, povodom 20 godina manifestacije “Dani drvarske drenjine”, uručila zahvalnice svim izlagačima proizvoda od drenjine i novčano nagradila tri štanda za kategorije - raznovrsnost proizvoda od drenjine, najuređeniji štand i štand koji je imao najveću suvenirsku ponudu.

Runićeva je uručila zahvalnice i Radio Drvaru, AKUD-u “Mira Lukač” iz Drvara i Udruženju “Budi zdrav kao dren” koje je radilo na projektu brendiranja mućenog pekmeza od drenjine.

Zahvalnice su dodijeljenje i Agenciji za bezbjednost hrane i ministru Pašaliću, te Zoranu Pećancu koji je jedan od osnivača “drenjijade”.

“Drvar je poznat po drenjini, drenjina je ambasador Drvara. Ove godine smo sa ponosom obilježili 20 godina postojanja. Ponosna sam na sve naše vrijedne domaćine zahvaljujući kojima se daleko čulo za proizvode od drenjine”, rekla je Runićeva.

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su KUD “Budućnost” iz Glamoča, KUD “14. februar” iz Banjaluke, domaćini folkloraši AKUD-a “Mira Lukač”, etno-sastavi “Carza” i “Uspomene”, kao i najmlađi Drvarčani iz vrtića “Majka hrabrost”.

Manifestaciji su prisustvovali i poslanik u Predstavničkom Domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, načelnici opština Bosansko Grahovo Uroš Đuran i Istočni Drvar Milka Ivanković, predsjednik Opštinskog vijeća Bosanski Petrovac Nemanja Davidović, šef Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru Jugoslav Đorđević, te mnogobrojni predstavnici javnog i političkog života.

Uz bogat program Drvarčani su poslali poruku da su ljudi dobre volje dobrodošli u njihov grad.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana