Брендиран дрварски мућени пекмез

Срна
Брендиран дрварски мућени пекмез

ДРВАР - Дрварчанима који се баве прерадом дрењине данас је уручено рјешење о регистрацији дрварског мућеног пекмеза од дрењине, чиме је овај производ званично брендиран.

Рјешење о регистрацији производа предсједници Удружења “Буди здрав као дрен” Јованки Сабљић уручио је Драган Брењо из Агенције за безбједност хране БиХ током 20. привредно-туристичке манифестације “Дани дрварске дрењине”.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је брендирање мућеног пекмеза од дрењине велика ствар за све његове произвођаче са подручја Дрвара.

“Сертификат који су данас Дрварчани добили је признат и у ЕУ, што значи да се пекмез може правити једино у Дрвару и нигдје више под тим називом”, рекао је Пашалић.

Пашалић је најавио да ће се у наредном периоду радити на томе да се заштити и ракија дрења.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић је, поводом 20 година манифестације “Дани дрварске дрењине”, уручила захвалнице свим излагачима производа од дрењине и новчано наградила три штанда за категорије - разноврсност производа од дрењине, најуређенији штанд и штанд који је имао највећу сувенирску понуду.

Рунићева је уручила захвалнице и Радио Дрвару, АКУД-у “Мира Лукач” из Дрвара и Удружењу “Буди здрав као дрен” које је радило на пројекту брендирања мућеног пекмеза од дрењине.

Захвалнице су додијељење и Агенцији за безбједност хране и министру Пашалићу, те Зорану Пећанцу који је један од оснивача “дрењијаде”.

“Дрвар је познат по дрењини, дрењина је амбасадор Дрвара. Ове године смо са поносом обиљежили 20 година постојања. Поносна сам на све наше вриједне домаћине захваљујући којима се далеко чуло за производе од дрењине”, рекла је Рунићева.

У културно-забавном програму учествовали су КУД “Будућност” из Гламоча, КУД “14. фебруар” из Бањалуке, домаћини фолклораши АКУД-а “Мира Лукач”, етно-састави “Царза” и “Успомене”, као и најмлађи Дрварчани из вртића “Мајка храброст”.

Манифестацији су присуствовали и посланик у Представничком Дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, начелници општина Босанско Грахово Урош Ђуран и Источни Дрвар Милка Иванковић, предсједник Општинског вијећа Босански Петровац Немања Давидовић, шеф Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару Југослав Ђорђевић, те многобројни представници јавног и политичког живота.

Уз богат програм Дрварчани су послали поруку да су људи добре воље добродошли у њихов град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана