Brčko: Rasprava o nabavci CT aparata pokazala apsurd funcionisanja zdravstva

GS
Brčko: Rasprava o nabavci CT aparata pokazala apsurd funcionisanja zdravstva

BRČKO - Gradonačelnik Brčkog Siniša Milića rekao je danas Srni da je rasprava u Skupštini distrikta o nabavci CT aparata pokazala sav apsurd organizacije i funkcionisanja zdravstva u Brčkom.

Milić je podsjetio da je Javna zdravstvena ustanova /JZU/ "Zdravstveni centar Brčko" izdvojena iz vladinog Odjeljenja za zdravstvo još 2013. godine, ali da se suštinski ništa nije promijenilo osim što je proces javne nabavke i trošenje kapitalnog budžeta dodatno zakomplikovan.

"Po trenutnim zakonskim rješenjima JZU je ta koja sačinjava tehničku specifikaciju opreme koja se nabavlja, a samu nabavku sprovodi odjeljenje. Drugi određuju vrstu i kvalitet opreme, praktično pripremaju tehničku dokumentaciju, dok odgovornost za kvalitet i cjelokupnu nabavku treba da snosi odjeljenje. To je apsurd", istakao je Milić.

On je dodao da je rješenje u tome da se cjelokupni kapitalni budžet Odjeljenja za zdravstvo prebaci u JZU da bi oni, po čijim specifikacijama i za čiji račun se nabavlja oprema, i vršili nabavku.

"Ako se to ne učini, onda se opravdano postavlja pitanje zašto se uopšte JZU izdvajala iz Odjeljenja za zdravstvo Vlade ako će sve ostati isto čak i komplikovanije. Ovako ispada da je JZU 2013. godine formirana isključivo radi uvođenja pozicije tri direktora u JZU, upravnog i nadzornog odbora", rekao je Milić.

Skupština Brčko distrikta, koja je juče raspravljala o nabavci CT aparata, donijela je zaključak da od Javne zdravstvene ustanove budu zatražene dodatne informacije o planu kadrovskih potreba sa akcentom na sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana